We hebben 165 gasten en geen leden online

Spreuk van de week in Pannerden

Bij een familieruzie zijn het de buren die luisteren.

Piet Benning

Ook een spreuk van de week? info@pannerden.info

Boot- en fietstocht Griethausen 2019

Categorie
Liemers
Datum
zondag 12 mei 2019 10:00

Op zondag 12 mei 2019 organiseert het Toeristisch Informatie Centrum ’t Gelders Eiland  een gecombineerde boot- en fietstocht vanuit Tolkamer naar het voormalige Duitse douane- en vissersplaatsje Griethausen.   

Griethausen vindt zijn oorsprong in de Middeleeuwen als douanevesting aan de scheepvaartverbinding met Nederland. Het oude vissersplaatsje verkreeg in 1373 stadsrechten. In de 17e eeuw richtte de strijd om de  naburige vesting Schenkenschans ook in Griethausen veel schade aan. Op 25 maart 1735 brak er een brand uit, die zich snel uitbreidde en binnen enkele uren het hele stadje plat legde. Alleen de Martinuskerk, een gedeelte van de pastorie en het nonnenklooster bleven gespaard. Ook in 1868 en 1873 woedden er grote branden in het stadje. Griethausen is thans een kerkdorp in de Duitse gemeente Kleef en  telt ongeveer 1300 inwoners. 

Via het Bijlands Kanaal en het Vossegat varen de deelnemers met hun fiets per veerboot in ongeveer één uur naar Griethausen. Vervolgens worden de deelnemers door ‘Tante Minchen’ op het centrale dorpsplein ontvangen voor een rondgang van 1,5 uur door Griethausen en hoort en ervaart men veel over de veelzijdige geschiedenis van dit plaatsje. De route leidt de deelnemers langs de vroegere stadsmuren naar o.a. de oude school, het oude raadhuis, de Sint Martinuskerk tot aan de oude stadspoort. En verder langs de Altrhein tot aan de monumentale spoorwegbrug.  

Als afsluiting van deze excursie wordt in het clubgebouw van de ‘Anglerclub Griethausen’ genoten van heerlijke ‘Kaffee und Kuchen’. 

Hierna vertrekken de deelnemers op eigen gelegenheid per fiets via een fraaie route over de Rijndijk naar Millingen a/d Rijn om via het veerpontje Millingen-Pannerden (kosten exclusief) of via de Rijnbrug bij Emmerich weer naar het Gelders Eiland terug te keren. 

De kosten van deelname bedragen € 15,- p.p. (incl. een boottocht van 60 minuten, een 1,5 uur durende excursie in Griethausen en koffie/thee met gebak).  

Inschrijving voor deelname kan tot en met 8 mei 2019 via de website www.gelderseiland.nl  of telefonisch via (0316) 769024. 

 

Ingeschreven kan worden voor de afvaart van 10.00 of 12.15 uur. En vol is vol! 

De deelnemers dienen zich voor de afwikkeling van de inschrijving om 09:15 dan wel om 11:30 te melden bij het Toeristisch Informatie Centrum, Rijnstraat 18, 6916 BD Tolkamer. 

Hierna vertrek naar de Europakade voor inscheping met  de fiets.  

 

Indien de waterstand in het Vossegat/Altrhein te laag is, is het mogelijk dat deze activiteit afgelast moet worden. Hiervoor kunt u onze website tot op de dag van vertrek raadplegen. 

Voor nadere inlichtingen omtrent deze boot- en fietstocht kunt u contact opnemen met Wim Verbiesen via eventmanager@gelderseiland.nl of via (0316) 547996 of 06-25472830.

 
 

Alle datums

  • zondag 12 mei 2019 10:00

dorpsraad pannerdenlogo

Activiteiten

liemers logo bibliotheek

Servicepunt Pannerden

Aanmelden Buurt WhatsApp

bwa pannerden

Doe mee en meld u aan door op het bord te klikken!

Ambassadeur

liemers Logo

LEVEN IN DE LIEMERS, WONEN IN DE LIEMERS, RECREËREN IN DE LIEMERS, WERKEN IN DE LIEMERS