Activiteiten & Evenementen

Koning van schuttersgilde Claudius Civilis

  • Hits: 1786

vaandel2Al vele jaren bereiken ons vragen over de hoogte van de kosten behorende bij het koningschap van het schuttersgilde van Pannerden. Zo gaan er diverse verhalen door ons dorp waarbij bedragen variërend van € 4.000,- tot € 5.000,- worden genoemd.
Tevens zijn de laatste jaren steeds vaker vragen of opmerkingen geplaatst door de koningsparen over de bestaande tradities en gebruiken.
Dit was reden voor de senaat om een aantal oud-koningen te benaderen om over een aantal zaken van gedachten te wisselen. Hiermee hebben we wat meer inzicht gekregen in de financiële kant van het koningschap. Informatie die we goed kunnen gebruiken om het koningschap aantrekkelijk te houden, passend binnen de bestaande tradities.

Uit de gesprekken met de oud-koningen bleek dat de kosten van het koningschap gemiddeld rond
€ 2.800,- ligt. Het zwaartepunt in de kosten ligt in de dinsdagochtend, tijdens het koningin afhalen. Dit wordt mede veroorzaakt door de traktatie die de koningin geeft aan de schutters en officieren bij het afhalen van de koningin.
Om de kosten van deze traktatie beheersbaar te houden gaan we het verstrekken van de drank anders organiseren;
• Er worden tijdens de optocht naar het adres waar de koningin wordt afgehaald bonnen uitgereikt aan de meelopende leden.
• Met deze bonnen kan men op de afhaallocatie een consumptie halen.
• De bonnen zijn uitsluitend te gebruiken op de afhaallocatie.
• Op de locatie zelf worden geen bonnen meer uitgedeeld. E.a. heeft te maken met het feit dat de koningin alleen wil trakteren aan schutters die ook daadwerkelijk meelopen.

Als senaat zijn wij druk bezig om het koningschap betaalbaar te houden, zonder de status van het koningschap aan te tasten. Bijvoorbeeld de bijdrage die we geven n.a.v. de opbrengst van de bankverkoop. De oud-koningen hebben tevens aangegeven dat het koningschap ook exclusief mag blijven.

Verder gaven de oud-koningen aan dat het een groot gemis is, dat zij op de dinsdagmorgen niet mee mogen om de koningin af te halen. Men gaf aan dat zij op de dinsdagmorgen een beetje aan hun lot werden overgelaten terwijl zij toch de koning zijn. Deze opmerking hoort de senaat al jaren.
Daarom hebben we besloten dat de koning op de dinsdagmorgen met de senaat meegaat om de koningin af te halen. Deze aanpassing gaan we dit jaar al doorvoeren.

Wij hopen dat we met dit schrijven wat meer duidelijkheid hebben gegeven over het koningschap bij Claudius Civilis en dat we nog tot in lengte van jaren verzekerd zijn van prachtige koningsparen in Pannerden.

Voor meer informatie, neem gerust contact op met de senaat of maak het bespreekbaar tijdens de schuttersvergadering

. Directie en Senaat schuttersgilde Claudius Civilis

Paanderse horoscoop: Boogschutter (23 november t/m 22 december)

Paanderse horoscoop: sterrebeeld boogschutter van 23 november t/m 22 december

sterrenbeeld boogschutterDe Boogschutter is un teken ien de horoscoop die ut lastig viend om monogaam te blieve met zien drang naor avontuur. De Boogschutter hèt enorm veul behoefte aon ruumte en vrijheid (un flierefluiter). Men kan de partner nog wel uns beledige omdat de Boogschutter gin blad veur de mond nimt en (tactloos) de mening verkondig (un groote moel dus). De Boogschutter zurg dur nog wel uns veur dat de boog un bietje gespanne staet, maar ien un goed gezelschap hingt ut tuwke al whèr snel slap. Bekende Paanderse minse met ut sterrenbeeld boogschutter zien de jongste beheerder van disse website, zien taante, zien oom...

Aanmelden Buurt WhatsApp

bwa pannerden

Doe mee en meld u aan door op het bord te klikken!