Activiteiten & Evenementen

Koning van schuttersgilde Claudius Civilis

  • Hits: 1720

vaandel2Al vele jaren bereiken ons vragen over de hoogte van de kosten behorende bij het koningschap van het schuttersgilde van Pannerden. Zo gaan er diverse verhalen door ons dorp waarbij bedragen variërend van € 4.000,- tot € 5.000,- worden genoemd.
Tevens zijn de laatste jaren steeds vaker vragen of opmerkingen geplaatst door de koningsparen over de bestaande tradities en gebruiken.
Dit was reden voor de senaat om een aantal oud-koningen te benaderen om over een aantal zaken van gedachten te wisselen. Hiermee hebben we wat meer inzicht gekregen in de financiële kant van het koningschap. Informatie die we goed kunnen gebruiken om het koningschap aantrekkelijk te houden, passend binnen de bestaande tradities.

Uit de gesprekken met de oud-koningen bleek dat de kosten van het koningschap gemiddeld rond
€ 2.800,- ligt. Het zwaartepunt in de kosten ligt in de dinsdagochtend, tijdens het koningin afhalen. Dit wordt mede veroorzaakt door de traktatie die de koningin geeft aan de schutters en officieren bij het afhalen van de koningin.
Om de kosten van deze traktatie beheersbaar te houden gaan we het verstrekken van de drank anders organiseren;
• Er worden tijdens de optocht naar het adres waar de koningin wordt afgehaald bonnen uitgereikt aan de meelopende leden.
• Met deze bonnen kan men op de afhaallocatie een consumptie halen.
• De bonnen zijn uitsluitend te gebruiken op de afhaallocatie.
• Op de locatie zelf worden geen bonnen meer uitgedeeld. E.a. heeft te maken met het feit dat de koningin alleen wil trakteren aan schutters die ook daadwerkelijk meelopen.

Als senaat zijn wij druk bezig om het koningschap betaalbaar te houden, zonder de status van het koningschap aan te tasten. Bijvoorbeeld de bijdrage die we geven n.a.v. de opbrengst van de bankverkoop. De oud-koningen hebben tevens aangegeven dat het koningschap ook exclusief mag blijven.

Verder gaven de oud-koningen aan dat het een groot gemis is, dat zij op de dinsdagmorgen niet mee mogen om de koningin af te halen. Men gaf aan dat zij op de dinsdagmorgen een beetje aan hun lot werden overgelaten terwijl zij toch de koning zijn. Deze opmerking hoort de senaat al jaren.
Daarom hebben we besloten dat de koning op de dinsdagmorgen met de senaat meegaat om de koningin af te halen. Deze aanpassing gaan we dit jaar al doorvoeren.

Wij hopen dat we met dit schrijven wat meer duidelijkheid hebben gegeven over het koningschap bij Claudius Civilis en dat we nog tot in lengte van jaren verzekerd zijn van prachtige koningsparen in Pannerden.

Voor meer informatie, neem gerust contact op met de senaat of maak het bespreekbaar tijdens de schuttersvergadering

. Directie en Senaat schuttersgilde Claudius Civilis

Paanderse Horoscoop: Waegschaol (24 september t/m 23 oktober)

weegschaal pannerden.infoPaanderse Horoscoop: Waegschaol (23 september t/m 23 oktober)

De Waegschaal liek wel gemaak veur de liefde! De Waegschaol is un charmante partner die ok nao jaore huwelijk nog attent kan zien. De Weegschaal slit af en toe un bietje deur, dit liek wel aongebore. Mhar de Waegschaol kan daornao wel snel ien balans komme en hilt absoluut niet van probleme op ut liefdesgebied en werkt keihard om disse te veurkomme. De bille, oge, ore, moond, lippe en huid zien de erogene zones van de Waegschaal, en das un hele moel vol! Daorbi-j blief tie evenwichtig, stelt zien prioriteiten en als ut mot dan gooit ie gewich ien de strijd. Bekende Paanderse waegschaole zien de flexibele Marcel Aarntzen, huusman Hugo vd boogaard, de Sik-Erik Sommers en cooperatieve Thera Leenders!

Aanmelden Buurt WhatsApp

bwa pannerden

Doe mee en meld u aan door op het bord te klikken!