Pannerden Actueel

Ooievaars zorgen in 10 jaar tijd voor 22 nakomelingen

  • Hits: 755

17 jaar lang al ooievaars in het weiland van de familie Wezendonk in de Grobbestede waar het nest staat. De eerste jaren wilde het maar niet lukken dat jonge ooievaars in leven bleven. Meerdere malen was het slechte weer funest voor het broedende paartje. Ook verongelukte een ooievaar van een paartje op de Rijndijk. Na verloop van tijd moest ook de behuizing worden vervangen omdat de paal begon te rotten. Door buurtbewoners van De Grobbestede en met ondersteuning van een sponsor werd een compleet nieuw nest gebouwd. Vanaf dat moment, in 2007 en nu 10 jaar na dato, is door vogelkenner Holmer Vonk uit Doesburg het tweeëntwintigste jong dat geringd wordt bij de ooievaars in het weiland van de familie Wezendonk.

Holmer Vonk zegt bijzonder verheugd te zijn met het broedende paar in Pannerden. Volgens een inschatting van Holmer, heeft hij in de afgelopen 10 jaar zo'n 22 jonge ooievaars geringd hier in Pannerden en dat is best wel een unicum. Ik hoop dan ook altijd weer terug te mogen komen als Herman Wezendonk mij telefoneert en zegt "Holmer, het is weer zo ver!".

Tekst en foto's: Frans Willemsen.

ooyevaar pannerden worden geringd. Hier het nest.

De behuizing van de jonge ooievaars, 3 liggen in het nest boven.

ladder tegen ooievaarsnest in pannerden

 De ladder word door buurtbewoners in stelling gebracht, nesthoogte 8 meter.

man klimt in ladder om de jonge ooievaars op te halen

Vogelkenner Holmer Vonk klimt voor het 10e jaar naar boven naar het nest.

de ooievaars worden geringd

Het de tas halen van de jonge ooievaars, 3 in totaal.

kinderen mogen de jonge ooievaars even aaien

Kinderen mogen even aan de verenvacht van de jonge ooievaars voelen.

de jonge ooievaars weer in de tas om naar het nest gebracht te worden

De jonge ooievaars worden na het ringen weer naar hun nest gebracht door Holmer Vonk.

Paanderse horoscoop: Boogschutter (23 november t/m 22 december)

Paanderse horoscoop: sterrebeeld boogschutter van 23 november t/m 22 december

sterrenbeeld boogschutterDe Boogschutter is un teken ien de horoscoop die ut lastig viend om monogaam te blieve met zien drang naor avontuur. De Boogschutter hèt enorm veul behoefte aon ruumte en vrijheid (un flierefluiter). Men kan de partner nog wel uns beledige omdat de Boogschutter gin blad veur de mond nimt en (tactloos) de mening verkondig (un groote moel dus). De Boogschutter zurg dur nog wel uns veur dat de boog un bietje gespanne staet, maar ien un goed gezelschap hingt ut tuwke al whèr snel slap. Bekende Paanderse minse met ut sterrenbeeld boogschutter zien de jongste beheerder van disse website, zien taante, zien oom...

Aanmelden Buurt WhatsApp

bwa pannerden

Doe mee en meld u aan door op het bord te klikken!