Pannerden Actueel

Rijkswaterstaat start met bouw nieuwe regelkraan bij belangrijke riviersplitsing in Nederland

  • Hits: 1379

De bouw van de tweede regelkraan van Nederland gaat vandaag van start. Binnen nu en een half jaar verrijst in de Pannerdense uiterwaard in Gelderland een betonnen constructie waarmee Rijkswaterstaat bij hoogwater het water kan verdelen over de rivieren Waal en Pannerdensch Kanaal. Dat is belangrijk voor de droge voeten van twee tot vier miljoen mensen.

regelwerk HP 1252 pJoke Cuperus, hoofdingenieur-directeur van Rijkswaterstaat: ‘Afgelopen weken hebben we in Duitsland kunnen zien hoe belangrijk het is dat we blijven werken aan bescherming tegen hoogwater. Het regelwerk komt op het eerste splitsingspunt na de Duitse grens, waar de Boven-Rijn zich splitst in Waal en Pannerdensch Kanaal. Ingrijpen op deze plek is van grote invloed op de rest van het rivierengebied, van het IJsselmeer in het noorden tot de delta in het westen.’ Het regelwerk in Pannerden is vergelijkbaar met het regelwerk dat in 2012 werd opgeleverd in de Hondsbroeksche Pleij, in Westervoort.


Natuur en veiligheid gaan prima samenIn de uiterwaarden bij Pannerden wordt waterveiligheid gecombineerd met natuurontwikkeling. Andries Bouma, directeur Gebiedsontwikkeling van Dienst Landelijk Gebied: ‘We laten hier zien dat nieuwe natuur goed kan bijdragen aan het verlagen van de waterstand op de rivier. Het wordt hier niet alleen veiliger, maar ook mooier voor de bewoners. Straks kunnen recreanten hier struinen, van de ooibossen genieten, en zich verwonderen over de vergezichten vanaf de winterdijk en kades. Het wordt een groot aaneengesloten gebied met begrazing door runderen en paarden.’

Feiten en cijfers
Het regelwerk wordt ongeveer 175 meter breed met staanders die ongeveer 5 meter hoog zijn. Het krijgt 32 openingen van 5 meter breed die elk met 5 op elkaar te plaatsen betonnen planken geheel of gedeeltelijk kunnen worden afgesloten. Hoe het regelwerk wordt ingesteld (lees: hoeveel planken gebruikt worden) hangt af van hoe het riviersysteem zich ontwikkeld. Het regelwerk staat de meeste tijd van het jaar droog. Het regelwerk wordt voor de winter opgeleverd.

Kijk voor informatie over het project op www.rws.nl/regelwerkpannerden of www.rijnwaardenseuiterwaarden.nl

 

IMG 0474

 

Paanderse Horoscoop: Waegschaol (24 september t/m 23 oktober)

weegschaal pannerden.infoPaanderse Horoscoop: Waegschaol (23 september t/m 23 oktober)

De Waegschaal liek wel gemaak veur de liefde! De Waegschaol is un charmante partner die ok nao jaore huwelijk nog attent kan zien. De Weegschaal slit af en toe un bietje deur, dit liek wel aongebore. Mhar de Waegschaol kan daornao wel snel ien balans komme en hilt absoluut niet van probleme op ut liefdesgebied en werkt keihard om disse te veurkomme. De bille, oge, ore, moond, lippe en huid zien de erogene zones van de Waegschaal, en das un hele moel vol! Daorbi-j blief tie evenwichtig, stelt zien prioriteiten en als ut mot dan gooit ie gewich ien de strijd. Bekende Paanderse waegschaole zien de flexibele Marcel Aarntzen, huusman Hugo vd boogaard, de Sik-Erik Sommers en cooperatieve Thera Leenders!

Aanmelden Buurt WhatsApp

bwa pannerden

Doe mee en meld u aan door op het bord te klikken!