In de Pen

Column

Regelmatig een column met een scherpe blik naar alles wat met Pannerden te maken heeft.pannerden schrijft Soms met een knipoog, een enkele keer kritisch en wellicht in het Paanders dialect geschreven. Laat uzelf verrassen en geniet van het Pannerdens talent.

Bent u zelf ook een beetje talentvol? Laat dit aan ons weten en stuur een mail naar info@pannerden.info

Alle reacties zijn welkom!

Column 1: Dorpsraad

  • Hits: 460

Pannerden heeft alweer een paar jaar een zogenaamde Dorpsraad. Nut en noodzaak van een dorpsraad is met name om de leefbaarheid te behouden of te verbeteren.

Da’s natuurlijk mooi gezegd, maar wat betekent dat dan in de praktijk? In de praktijk betekent dat in ieder geval om met een positieve en gemotiveerde inslag de spreekwoordelijke mouwen op te stropen om daarna een sprong in het diepe te maken…

Na het tikken van bovenstaande stukje tekst denk ik bij mijzelf, “is dit hoe het werkelijk is, of is dit hoe ik er zelf tegenaan kijk?”. Een stukje polderpsychologie van de onderste plank. Maar een stukje bezinning en zelfreflectie kan natuurlijk nooit kwaad. Als je een beter beeld hebt van jezelf weet je het ook beter te plaatsen tijdens de inzet binnen de Dorpsraad.

Dus terug naar de praktijk en aan de slag om de leefbaarheid te behouden of te verbeteren. Als eerste een actiepunt op mijn “Nog te doen lijst” namelijk uitzoeken wat nu precies de definitie van leefbaarheid is. Ik kies trouwens doelbewust voor “Nog te doen lijst” aangezien we het over de Pannerdense Dorpsraad hebben. Engels laten we derhalve achterwege en menigmaal zullen wij deze teksten met gepaste trots in het oer-Nederlands ten geschrifte brengen (deze zin moet in “Polygoon-journaal-stem” voorgelezen worden).

Leefbaarheid betekent volgens Wikipedia: “Met het begrip leefbaarheid wordt aangegeven hoe aantrekkelijk en/of geschikt een gebied of gemeenschap is om er te wonen, of te werken. Het is een typisch containerbegrip, een verzamelwoord voor kwaliteitskenmerken van een woonomgeving en dus diffuus en multidimensioneel. Iedereen heeft een idee van de betekenis, maar de exacte omschrijving is sterk afhankelijk van tijd en plaats. Het is deels een uitgesproken subjectief begrip”. Het is maar dat je het weet…

We gaan ons richten op de eerste zin, de rest bewaren we voor later in de kroeg.

Hoe aantrekkelijk is Pannerden om er te wonen of te werken? Hier zijn de motivaties natuurlijk divers in, maar altijd zijn er rode draden zoals veiligheid, ons kent ons (sociaal), rust, natuur en activiteiten.

En laat dat nu net de hoofdpunten zijn van de vrijwilligers binnen de Dorpsraad. Dat kan door zich in te zetten voor verbetering van de verkeersveiligheid, door gesprekken aan te gaan met Vryleve, bewustwording over zwerfvuil, aandacht voor zorg en welzijn, sparringpartner voor diverse medewerkers binnen gemeente Zevenaar en klankbord voor de achterban (u dus).

Wellicht dat ik dan nog iets vergeet zoals trapveldje, groenstructuren, speeltuinen, buurt whatsapp of de Cirkel, maar uiteindelijk valt alles onder een van de genoemde rode draden. Ben ik iets vergeten? Zal best wel en zodra ik het weer weet plaats ik hem op de “Nog te doen lijst”, die hopelijk niet te lang gaat worden gezien de tropische temperaturen.

Fijne vakantie and see you soon (oeps…).

Column: Pannerden

  • Hits: 1345
wapen Pannerden

Wat kun je daar nu over vertellen zult u denken, dat kan toch niet veel zijn.

Een klein plattelandsdorpje met wat onbetekenende inwoners van wie je, als je er niet vandaan komt, niemand kent. Hooguit is de naam van Nispen tot Pannerden bij wat ouderen bekend of gaan er herinneringen op aan de waterstanden die vroeger elke morgen om half tien werden opgesomd op de radio. Dan hoorde je steeds zeggen:”Pannerdense Kop min 10” maar het kon evenzogoed plus 10 zijn; dat was namelijk afhankelijk van het wassen van het water in de rivier de Rijn of het zakken van het water in diezelfde rivier. Maar het had niets van doen met bootvluchtelingen die de Rijn kwamen afzakken. De laatste die dat deden waren de batavieren, die ons welvaart brachten, meen ik.

En omdat bij Pannerden de rivier zich splitst in Rijn en Waal daarom noemt men die splitsing Pannerdense Kop. Maar het had natuurlijk net zo goed Pannerdense Kruis kunnen heten; dat was waarschijnlijk zelfs duidelijker geweest als je het hebt over de splitsing of kruising van een rivier. Precies op die splitsing ligt ook het meer bekende fort Pannerden, een fort dat gebouwd is ter verdediging tegen de aanvallen van legers die van uit Duitsland de Rijn zouden komen afzakken al ver voor de Eerste Wereldoorlog. Maar in de Tweede Wereldoorlog hebben Nederlandse soldaten toch wel minstens achtenveertig uur dapper stand gehouden tegen de aanvallen van een oppermachtig Duits leger.

We hebben het hier dus over Fort Pannerden; maar dat fort ligt dan wel weer toevallig in de gemeente Doornenburg welbekend van kasteel Doornenburg waar de bekende televisieserie 'Floris' met Rutger Hauer is opgenomen, terwijl Floris daar n.b. nooit gewoond heeft...

Nee, de naam Fort Pannerden is gekozen, omdat het fort toen het gebouwd werd, nog in West Pannerden lag. Maar West Pannerden ligt nu dus in de gemeente Lingewaard waar Doornenburg een onderdeel van is na de gemeentelijke herindeling van enige jaren geleden. En ook toen al was Doornenburg een eigenzinnig plaatsje want het behoorde tot de gemeente Bemmel; eigenaardig omdat het grensde aan de gemeente Gendt en aan Angeren dat tot de gemeente Huissen behoorde. Huissen spreek uit Huussen zodat de rest van Nederland niet in de war dreigt te geraken met het Noord Hollandse Huizen. Bovendien wordt Huussen ook zo uitgesproken door de bewoners in het dialect van de streek. Deze streek is in de loop der jaren zo veranderd doordat de rivier de Rijn werd verlegd bij Pannerden. Door deze verlegging ging West Pannerden bij Doornenburg behoren; maar Fort Pannerden bleef gewoon Fort Pannerden heten.

Het ligt aan de overkant zeggen ze in Pannerden. Of eigenlijk zeggen ze in Pannerden 'on dun aoverkaant' want ze spreken er dialect, maar het is en blijft de zelfde overkant; waar naar je kunt oversteken met een pont, en het heen en weer kunt krijgen, zoals Drs.P. ons al eens uitvoerig uit de doeken heeft gedaan. Maar met dat 'Paanders' dialect zal ik u verder niet vermoeien want, buiten enkele eigenwijze dwarsliggers en een paar ouden van dagen die niet beter weten, wordt het door bijna niemand meer naar behoren gesproken.

Ja, zelfs de zanggroep Vals Plat, die in dit eigenzinnige taaltje jarenlang Pannerden voortreffelijk bezong, heeft het bijltje er bij neergegooid. Ach ja, Pannerden. Reeds in 1985 moest het haar hoofd buigen voor de herindelings drang vanuit Den Haag. En na een jarenlang gevecht ging de zelfstandige gemeente Pannerden op in de vijf dorpen van het Gelders Eiland, en werd onderdeel van de gemeente Rijnwaarden.

Nee, het jarenlange vechten is ze niet in de kouwe kleren gaan zitten; er waait altijd wel een kouwe wind op de dijken, en nu er weer opnieuw een herindeling aanstaande is, laat men dat gelaten van zijn kouwe kleren afglijden...

Tja, ....Pannerden...een volgende keer wil ik er inhoudelijk toch iets meer op ingaan...

o.a. op de prachtige verbanden tussen verenigingen...en sterke opbouw van politieke partijen

de samenwerking van bedrijven... het rekening houden met elkaar ..het ruimte bieden aan..

Enfin... allemaal mooie dingen uit een dorp, die je wel weet,

maar zo gauw vergeet...

frans smolders

Column: Smartphone fitness

  • Hits: 2229

logo waoterHet is ervan gekomen. Met een rode blos op mijn wangen krijg ik van mijn huisarts te horen dat ik een aantal kilo's moet afvallen. Mijn bloedsuikerwaarde is te hoog en het advies van mijn huisarts liegt er niet om: 10 tot 15 kilo kwijtraken. Geen excuus meer als de nieuwe blouse een beetje strak in mijn oksels zit. Ik kwam er nog mee weg door de schuld te geven aan de droogtrommel want dit kan een krimpende uitwerking hebben. Maar het enigste wat nu gekrompen is zijn mijn uitvluchten. Die zijn opgedroogd zullen we maar zeggen!

Op naar de sportschool! Verwonderd kijk je rond in het spiegelparadijs met rijen apparatuur die geduldig op een gebruiker staan te wachten. Een sportinstructeur begeleid mij langs de vele toestellen en legt uit hoe het werkt. En daar sta je dan, of beter gezegd, daar loop je dan met 7.5KM per uur op de lopende band, voor de duur van 10 minuten bij een helling van 3%.
Nu merk je pas wat de positieve werking van achtergrondmuziek kan zijn. Het lijkt wel of iedere beat overeenkomt met de stappen die je aan het maken bent. Lekker opzwepend. En terwijl ik trost met 7.5KM per uur aan het stappen ben kijk ik even terloops, want dat doe je automatisch in een sportschool, naar de buurtjes van je. Wie staat er naast je te zweten? Wat is zijn of haar snelheid? Calorieverbranding? Het blijken twee tieners te zijn die blijkbaar de muziek van de sportschool niet leuk vinden want zij hebben oordopjes in. Deze zijn verbonden met een smartphone. Bring your own device is ook hier al doorgedrongen. Maar het blijft niet alleen bij muziek luisteren want tijdens de inspanning wordt ook nog even gereageerd op een "whats app" en moet er een berichtje op de tijdlijn van Facebook geplaatst worden. Alle theorieën die ik heb gehoord over de positieve invloed van fitness op het "leegmaken" van je hoofd vallen in duigen.

En zo verander ik van sportieve man in een oude mopperkont. Moet dat ding nu ook al mee tijdens fitness? Kan men dan helemaal niet meer zonder dat kloteding? Eigenlijk vind ik het een prachtig apparaat. Er is zoveel technologie aanwezig, daar was vroeger een computer voor nodig zo groot als een gebouw! Maar als je om je heen kijkt zie je overal mensen met smartphones. En die mensen hebben alleen nog maar aandacht voor het schermpje. Het zijn dus geen buitenaardse wezens die ons "overnemen" zoals men altijd verondersteld in Science fiction films. Nee, het zijn de smartphones die ons leven langzaam maar zeker gaan beheersen!

Ik schud een keer met mijn hoofd en kom terug naar de realiteit. Snel voer ik de snelheid van de loopband op want blijkbaar is mijn hoofd nog lang niet leeg!

Column van Drieske: Dictee

  • Hits: 2839

drieske1Op donderdag 29 mert trokke Frans Smolders en ik nor Hummelo, restaurant "de Gouden Karper", um daor met te doen on ut grote streektaaldictee. Ik von da'k onderhand mar us 'n keer moes kieke of da'k 't allemol wel 'n bitje goed schreef, wa'k hier zo af en toe op de site kladder.

Affijn, wi-j daor nor binne. Wah meteen opviel was ut nogal hoge grie:s-gehalte: Ik viel met mien eige häördos hillemol nie op tusse alle aandere minse. Frans wel!! Gi-j zag de minse dinke as ze Frans aonkeke: Dah menneke wut vas gesponsord dur Schwarzkopf of zowat.... Wi-j wete wel baeter.

Dur heerste un hele gemoedelijk stemming en we werde meteen vurzien van 'n köpke koffie en 'n plaotje cake. Van 'n aoverledene gelukkig gin spoor......

Wi-j zochte oons 'n plekske op en, nao ut begroete van 'n enkele bekende, wier de aovend geopend. Ik had ut meteen haevig nor de zin, waant ut geluid was perfekt geregeld, en daor how ik van! Gin gepiep of te hard of te zach of uutvalle; Niks dur van, hillemol goed! Dornao 'n paor leuke en mooie liedjes dur 'n duo, af en toe aongevuld met 'n twidde gitarist, klonk goed.Henry Welling zong 'n heel leuk liedje aover "Achter de kermistent", waor d'r volgens hum "meer gemak zien dan doodgedruk". Von ik 'n prachtige uutdrukking!! En ien ut Streektaallied kwam ok 'n passage veur die zei:

Van hangplek tot bejaardehuus, kom minse, doe met

want dialect, daor stao'j met op, en gi-j gaot d'r met nor bed

Dah von ik ok 'n mooie! Geert Roelofs nam ons nog met langs 'n paor aparte woorde zo-as "Pekkendräödje" en "Mietboek", en a-j now graag wil wete wah die woorde betekene dan mo-j mar ekkes 'n mailtje sture nor disse site, dan krie-j vaneiges wel antwoord.

Mar toen begon 't echte waerek pas: 't Dictee.

Ers moeste wi-j un dictee make ien 't Liemers, en dornao nog eentje ien 't Achterhoeks. A'k hier now vertel da'k ien die vijf zinnen Liemers al 11 foute had, dan hoef ik dink ik nie uut te legge dah dat d'r ien 't Achterhoeks nóg meer ware.... Mar ik was gelukkig nie d'n innigste, wa'k zo um mien haer hurde.

Al met al 'n leuke ervaring um us te kieke hoe ut now eigenluk allemol precies mot.Messchien leuk um op hun site te kieke? Gao dan nor www.streektaaldictee.nl

um te zien en te luustere.

Doe-j volgend jaor ok met??

Drieske.

Column van Drieske: Sinterklaos

  • Hits: 3034

drieske1Eind november, de pronkzitting wer achter de rug. Sinterklaos is un waek erder al ut laand ien gevaore dus dan wut ut ok tied dattie Paandre aonduut. Dah gebeurd elluk jaor, niks ni-js on.

Alleen hadde we dit jaor wel un vervaelend probleem: Ut waoter ien de Rien ston te laeg! En dah betekent dah we meteen un vervaelende kwestie hemme, waant de boot die wi-j altied hemme kan dan de have ien Tolkamer nie uut!

Hillemol ni-j is dah fenomeen now ok wer nie; Un paor jaor geleeje hemme we dah ok un keer gehad, en toen was ut commitee op ut haevige idee gekomme um de Sint en zien Hoofpiet ien un apart bootje te laoje. Now, dah was met rech un bootje, waant wi-j konde dur kwelluk met zien beie ien staon. En kold dah ut was! Kold!! De Hoofpiet zat zowat vasgevraore aon de innigste paol waor wi-j oons on vas konde holde. Ut zal ok un raor gezich gewes zien, twee van die grote kerls ien zun holle klomp, waant meer was ut nie.

Mar goed, ien 2011 hadde we dus ut eigeste probleem. En wah doe-j dan? Now, Sinterklaos eiges niks, mar ut commitee mos meteen op zuuk nor un alternatief (waorbi-j Hoofpiet en ik al aon hadde gegeve dat den holle klomp gin optie mer was...). Ien zukke gevalle volsteet mistal un tillefoontje nor Anton Reijmer en dan kump ut vur mekaor. Zo ok ien dit geval. Zondagmiddag reeje wi-j met de hele ploeg nor de Rien waor Anton al klaorston met un trekker, un aonhanger met daorop un grote rubbere boot. Ekkes de boot te waoter laote en gaon met die handel. Mar dah was nog nie zo gemekkeluk as wi-j dochte! Vurdah de aonhanger ien ut waoter ston, zakte hi-j tot aon de asse ien de zut! Un keer vuruut en wer achteruut, mar dah hielp niks! Alle piete van de boot af, alleen Sinterklaos en de Hoofpiet bleve dur op. Dur schiene foto's van te zien, mar die blieve angsvallig achterwaege.... Ut mot un raor plaotje zien gewes, dah is un ding wah zeker is! Sint en Piet as un bitje tegegewich um un sloep ien ut waoter te kriege. Wah uuteindelijk wel lukte natuurlijk, want "kannie" kump bi-j Anton ien ut woordeboek nie veur!

Uuteindelijk is ut allemol wer goedgekomme dur de welwillende medewerking van un paor minse uut ut daerp. Commitee bli-j, Sint en de Piete bli-j, de blage bli-j, wah wil je nog meer?

Hieruut bliek mar wer dah a-j mekaor ien un klein durpke un bitje wil hellepe, dah ut uuteindelijk allemol wel wer goed kump.

Of wil je nóg un veurbeeldje? Gao us kieke nor ut ni-je ooievaarsnes on de Grobbestede......

Drieske

Ab & Ab: de Kermis.

  • Hits: 3107
Ab & Ab zijn twee vrienden uit Pannerden die elkaar al kennen vanaf de kleuterschool. Na de lagere school ging de een naar de MAVO en de ander naar de LTS. Ze zijn elkaar toen een beetje uit het oog verloren, maar na deze schoolperiode vonden ze elkaar weer. Vanaf dat moment zijn het vier handen op een buik en weten zij altijd weer het benodigde wat speelt binnen Pannerden met elkaar te bespreken. Zo ook over de Pannerdense kermis.

Lees meer: Ab & Ab: de Kermis.

Ab & Ab: de aanbouw!

  • Hits: 2871

- Hoi
- Hoi
- Heb je het al gehoord?
- Nee? Wat dan?
- De nieuwe aanbouw van de schutterstent. Die hebben ze toch een paar weken geleden geopend?
- O dat! Ja, klopt. Van tevoren een rondgang met de harmonie door het dorp. Leuk!
- Ja, en daarna een receptie. Ja, kosten EN moeite waren gespaard om er een leuke middag van te maken!
- Vertel?!
- Groot springkussen buiten, de Starfighter binnen, de ceremoniemeester was ook een schot in de Roos. Alleen was er geen ceremonie.....
- Huh?? Hoe bedoel je??
- Nou, ’t leek meer op een Deceptie dan op een Receptie! Er waren wel een paar sprekers, maar die hebben we nooit kunnen zien.....
- Maar wel genoeg te drinken gehad en zo?
- De senaat wel ja.
- Was je tevreden over de obers?
- Hij was hartstikke druk....... En de drank was op de bon.
- Nou ja zeg! En heeft niemand daar iets over gezegd dan?
- Jawel, Jan Stronkman, op de schuttersvergadering. Die gaf even precies aan waar het allemaal mis was gegaan.
- En wat was de reaktie van de senaat?
- Over een paar jaar, als de toiletgroepen verbouwd zijn, gaan ze het met die opening beter aanpakken.
- Daar komt gezeik van!
- Denk ik ook.  Houje!
- Houje!

Column van Drieske: Laegere schol

  • Hits: 2612

Ut is zover: Ze zien begonne met de sloop van de laegere schol.


Zoonder sentimenteel te worre dink ik dan toch wel meteen terug aon de jaore da’k d’r eiges ok roondgelope het. Ik geleuf da’k de kleuterschol deurlope het zoonder te blieve zitte, dus dan mot ik urges ien 1972 nor de “Sint Aloysiusschool” (waant zo hiette ut toen) gegaon zien. Ik geleuf da’k al gaonie mer wit wie ik ien de erste klas had, mar as ik mien goed herinner had ik ien de erste EN de twidde klas juffrouw van Bon. Mar as klasgenootjes van mien uut die tied ut baeter wete, dan hur ik dah graag! Ien de derde klas had ik volges mien meneer Loermans. Wonde ien Wychen en daor he’k laoter nog wel ’n hötje met geschreve. Wat op den duur natuurlijk verwaoterd, mar zo geet dah.

Lees meer: Column van Drieske: Laegere schol

De snorfiets (een dialoog)

  • Hits: 2564

Waar gaat de reis naar toe meneer?

Waor de reis naor toe geet. Dah wi’k eiges nog niet. Wurrum wil gi-j dah wete?

U rijdt hier op een autoweg meneer en een autoweg is alleen voor gemotoriseerd verkeer.

Mar dan mag ik der toch op. De miene het ok ‘n motor. Daor kan’k fijn met van huus af.

Jawel meneer, maar uw snorfiets hoort bij langzaam verkeer en hoort hier dus niet.

Wat langzaam verkeer. As ik ’t gas losdraej, kan’k hos een auto bi-jholde.

Zo zo,dan is het wel een hele snelle snorfiets. En u rijdt hier dagelijks mee rond?

Neuh, alleen as mien kleinzoon ‘m niet nodig het um naor schol te gaon ien Dörrekum.

Dan ben ik bang dat wij dit fietsje even op de rollenbank moeten testen.

Dah is mien nog al wat. Dan ri-j ik now ers naor huus. Ku’j medeen zie:n da’k geliek het.

Dat zal niet gaan. U moet uw fiets hier achterlaten. Wij brengen u naar huis.

Jah, mar dah geet niet. Dén aap van ’n jong mot mondag wer nor schol.

O meneer, dat is geen probleem. Wij scheren de snor eraf. Kan ie met de fiets naar school.

Geert Roelofs.

Column van Drieske: Printe.

  • Hits: 2538
Ik zag van de waek op tillevisie bi-j "De Wereld Draait Door" un ni-je uutviending. Un heel groot aontal knappe kupkes aover de hele wereld hemme un printer uutgevoonde die dinge kan make. Dus nie iets uutprinte op papier, un foto of un stuk teks of zo, nee, gewoon echte dinge die je vas kun pakke za'k mar zegge.

Ja, ik leg ut messchien nie hillemol helder uut, mar as veurbeeldje hadde ze ien de studio un computer waor den printer op aongeslote was. Op de computer hadde ze un afbeelding van un scheidsrechtersfluitje. Gewoon zun fluitje dus die je 's zondags veul hurt ien de Renbaon. Now ging den printer dus dah fluitje uutprinte. Dur kwam dus gewoon plestiek uut de printer en den bouwde ien un minuut of twaolef ekkes da fluitje hillemol nao!!! En gi-j kon dur ok meteen op fluite ok nog!! Ut is toch nie te geleuve?! Ze zeie dur ok nog bi-j dat dah ien de toekoms mekkeluk kan zien vur bedrijve as Ikea of zo. Gi-j wit wel: Kom je thuus met een of aandere kas, Björn of zo, en dan bliek dattur één onderdeeltje nie bi-j zit. Dan gao-j ers ekkes un kwartiereke stoom afblaoze, en dan gao-j daornao gewoon op de computer nor de site van die firma, dan ku-j dah onderdeeltje daor downloade, en dan print je um gewoon thuus ekkes uut. Klaor. En of ut now van holt, iezer of plestiek is, dah mik allemol niks mer uut. Gewoon thuus uutprinte......

Now zat ik mien te bedinke wah vur gemak da-j met zun ding allemol wel nie kun hemme.Stel ow veur; Gi-j zit 's aovends lekker op de bank en ien inne keer vuul je nog un stukske vleis urges tusse de taande zitte. En nao un hoop gemier en gepullek met de vingers is-tie dur nóg nie uut. Ien zun geval print je dus gewoon ekkes un taandestoker uut......

Of: Gi-j zit inderdaad één of andere kas ien mekaor te zette op zulder en alle oonderdele zitte dur wel netjes bi-j, mar ringsleutel nummer 13 hè-j un keer uutgeleend aon iemaand en nooit mer teruggekrege. En de winkels zitte natuurlijk net dich. Dan zuuk je op de computer un afbeelding op van ringsleutel nummer 13 en dan print je den binnen 10 minute ekkes uut. Gin centje pien!!

Of: Gi-j zit net lekker met moeder de vrouw op de bank, en zi-j het vanmaerge ien de opruuming un ni-j lingeriesetje aongeschaf. En den het ze now aon... En ze vrug ofda-j ekkes met nor baove gao um dah ding uut te trekke..... En ien inne keer git de bel van de vurdeur..... Steet ow schonmoeder op de stoep......

Tip: Ik het nog wel urges un afbeelding van un end holt.........

Aanmelden Buurt WhatsApp

bwa pannerden

Doe mee en meld u aan door op het bord te klikken!