Geschiedenis

Hoog water anders

  • Hits: 4231

In het gemeentehuis in Lobith is in de maanden december en januari een tentoonstelling hoogwater georganiseerd. Op de begane grond en de 1e verdieping is een indrukwekkende verzameling foto's vanaf begin 1900 tot heden te zien. Voor de geïnteresseerden onder ons

waartoe ik mezelf ook reken, is de reactie vaak: "Oh ja, die foto ken ik", of "Tjee, ik was vergeten hoe dat er toen uitzag". Niets dan lof voor de samenstellers. Maar toch....... Ik miste iets. Veel foto's zijn vanaf een veilige plek gemaakt. Thuis bekeek ik mijn eigen verzameling nog eens en voelde ineens de beleving van het water weer. Ik stond er weer middenin, niet als toeschouwer, maar als bewoner van een gebied waarin het water een allesbepalende rol kan spelen. De opnames geven vooral de emotie van de maker weer. Beelden die soms vernietigend, soms beangstigend, zorgelijk maar ook sfeervol, rustig of aandoenlijk zijn.

Oordeel zelf maar.

1

De sluis bij "de kael van de Olde Waol". De balken ven zo'n 25 cm diameter stonden door de kracht van het water "zo krom as 'n flitsenbaog" en knalden een poos later uit de sluis. Daarna zijn de balken vervangen door een stalen deur.

2

De Kiefard is aan het vollopen. de zwanen zoeken hun kostje op het ondergelopen weiland en onze hond bekijkt het op zijn manier. Noch niks aan de hand.

3

Wel een beetje hoger. De golfjes kabbelen. Het maanlicht weerspiegelt in het water. Hoe zachtkens glijdt ons bootje huiswaarts.

4

Toch maar goed dat we voorbereidingen hebben getroffen. Zandzakken voor de deur. Op de achtergrond links de boerderij van de familie Reymer, voorheen "Vadje van de Brink"en rechts van Jantje Roelofs.

5

Nog geen tijd gehad de kerstboom op te ruimen. Ons konijn heeft de oren plat in de nek. Zou ik hier nog droge voeten houden. Alles lijkt te drijven. Zelfs onze kamer lijkt licht met de golven mee te wiegen.

6

7

Ooit zo'n mooi geboende vloer gezien? Hoger is het gelukkig niet gekomen. De rest hebben we droog kunnen houden.

8

Volgens mij is er maar eentje die dit kunstje ooit ook geflikt heeft

9

Wegwezen nu het nog kan.

10

Ik doe even niet mee.

Ingezonden door Geert Roelofs

Paanderse Horoscoop: Waegschaol (24 september t/m 23 oktober)

weegschaal pannerden.infoPaanderse Horoscoop: Waegschaol (23 september t/m 23 oktober)

De Waegschaal liek wel gemaak veur de liefde! De Waegschaol is un charmante partner die ok nao jaore huwelijk nog attent kan zien. De Weegschaal slit af en toe un bietje deur, dit liek wel aongebore. Mhar de Waegschaol kan daornao wel snel ien balans komme en hilt absoluut niet van probleme op ut liefdesgebied en werkt keihard om disse te veurkomme. De bille, oge, ore, moond, lippe en huid zien de erogene zones van de Waegschaal, en das un hele moel vol! Daorbi-j blief tie evenwichtig, stelt zien prioriteiten en als ut mot dan gooit ie gewich ien de strijd. Bekende Paanderse waegschaole zien de flexibele Marcel Aarntzen, huusman Hugo vd boogaard, de Sik-Erik Sommers en cooperatieve Thera Leenders!

Aanmelden Buurt WhatsApp

bwa pannerden

Doe mee en meld u aan door op het bord te klikken!