Geschiedenis

1952: Plechtige Communie

  • Hits: 2998

pannerden plechtige communie 1952

Staand van links naar rechts:
Jac van Meekeren, Henk Roelofs, Theo Terhaerdt, Theo looyschelder (misdienaar), Piet Heinst en Jan Brugman.

Knielend:
Jan Wesselkamp, Theke Roelofs, Geert Sommers (zoon van Fons), Geert Hendriks (zoon van Gijs), Hemmy Stronkman, Herman de Ruiter (misdienaar). De viering werd verricht door Pastoor Brugman.

Bron: Piet Benning en Familie van Meekeren.

Toelichting:

Bij de Plechtige Communie belooft iemand zelf een volwaardig lid te zijn van de katholieke kerk: een herhaling van de belofte die de peter en de meter van de plechtige communicant al voor hem of haar hebben gedaan bij het doopsel. Daarom werd dit ritueel, net als het vormsel overigens, ook wel de hernieuwing van de doopbeloften genoemd.

De plechtige communie werd ingevoerd nadat paus Pius X in 1910 de communieleeftijd vervroegde van twaalf naar zeven jaar. Op de leeftijd van twaalf jaar was er nu geen belangrijk kerkelijk ritueel meer. Het vormsel werd namelijk tot 1971 alleen door een bisschop toegediend, wat meestal maar eens in de vier of vijf jaar plaatsvonden in een parochie. Twaalf jaar was een belangrijke leeftijd, omdat veel jongens en meisjes in de eerste helft van de twintigste eeuw rond hun twaalfde klaar waren met school en gingen werken. Vanaf de jaren zeventig neem het vormsel de plaats van de plechtige communie in. Andere geestelijken mogen dan ook het vormsel toedienen en het ritueel kan vanaf dat moment jaarlijks plaatsvinden.

Paanderse horoscoop: Boogschutter (23 november t/m 22 december)

Paanderse horoscoop: sterrebeeld boogschutter van 23 november t/m 22 december

sterrenbeeld boogschutterDe Boogschutter is un teken ien de horoscoop die ut lastig viend om monogaam te blieve met zien drang naor avontuur. De Boogschutter hèt enorm veul behoefte aon ruumte en vrijheid (un flierefluiter). Men kan de partner nog wel uns beledige omdat de Boogschutter gin blad veur de mond nimt en (tactloos) de mening verkondig (un groote moel dus). De Boogschutter zurg dur nog wel uns veur dat de boog un bietje gespanne staet, maar ien un goed gezelschap hingt ut tuwke al whèr snel slap. Bekende Paanderse minse met ut sterrenbeeld boogschutter zien de jongste beheerder van disse website, zien taante, zien oom...

Aanmelden Buurt WhatsApp

bwa pannerden

Doe mee en meld u aan door op het bord te klikken!