Geschiedenis

1952: Plechtige Communie

  • Hits: 2931

pannerden plechtige communie 1952

Staand van links naar rechts:
Jac van Meekeren, Henk Roelofs, Theo Terhaerdt, Theo looyschelder (misdienaar), Piet Heinst en Jan Brugman.

Knielend:
Jan Wesselkamp, Theke Roelofs, Geert Sommers (zoon van Fons), Geert Hendriks (zoon van Gijs), Hemmy Stronkman, Herman de Ruiter (misdienaar). De viering werd verricht door Pastoor Brugman.

Bron: Piet Benning en Familie van Meekeren.

Toelichting:

Bij de Plechtige Communie belooft iemand zelf een volwaardig lid te zijn van de katholieke kerk: een herhaling van de belofte die de peter en de meter van de plechtige communicant al voor hem of haar hebben gedaan bij het doopsel. Daarom werd dit ritueel, net als het vormsel overigens, ook wel de hernieuwing van de doopbeloften genoemd.

De plechtige communie werd ingevoerd nadat paus Pius X in 1910 de communieleeftijd vervroegde van twaalf naar zeven jaar. Op de leeftijd van twaalf jaar was er nu geen belangrijk kerkelijk ritueel meer. Het vormsel werd namelijk tot 1971 alleen door een bisschop toegediend, wat meestal maar eens in de vier of vijf jaar plaatsvonden in een parochie. Twaalf jaar was een belangrijke leeftijd, omdat veel jongens en meisjes in de eerste helft van de twintigste eeuw rond hun twaalfde klaar waren met school en gingen werken. Vanaf de jaren zeventig neem het vormsel de plaats van de plechtige communie in. Andere geestelijken mogen dan ook het vormsel toedienen en het ritueel kan vanaf dat moment jaarlijks plaatsvinden.

Paanderse Horoscoop: Waegschaol (24 september t/m 23 oktober)

weegschaal pannerden.infoPaanderse Horoscoop: Waegschaol (23 september t/m 23 oktober)

De Waegschaal liek wel gemaak veur de liefde! De Waegschaol is un charmante partner die ok nao jaore huwelijk nog attent kan zien. De Weegschaal slit af en toe un bietje deur, dit liek wel aongebore. Mhar de Waegschaol kan daornao wel snel ien balans komme en hilt absoluut niet van probleme op ut liefdesgebied en werkt keihard om disse te veurkomme. De bille, oge, ore, moond, lippe en huid zien de erogene zones van de Waegschaal, en das un hele moel vol! Daorbi-j blief tie evenwichtig, stelt zien prioriteiten en als ut mot dan gooit ie gewich ien de strijd. Bekende Paanderse waegschaole zien de flexibele Marcel Aarntzen, huusman Hugo vd boogaard, de Sik-Erik Sommers en cooperatieve Thera Leenders!

Aanmelden Buurt WhatsApp

bwa pannerden

Doe mee en meld u aan door op het bord te klikken!