Informatieve series

Geschiedenis Martinuskerk deel 4

  • Hits: 2582

De Kerk in 1742

De kerk is sterk verwaarloosd, van de kerk staat alleen nog het gotische koor. Het schip is ingestort en op die plaats heeft men een school gebouwd. Tegen de toren aan zien we nog ruïnebrokken van het verdwenen kerkschip.

pentekening door Jan de Beyer 1742

Originele pentekening is in het bezit van Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie Den Haag.

Schuilkerk

Rond 1771 was er sprake van zogeheten schuilkerken, oftewel geheime Katholieke kerken in boerenschuren, kelders van een groot gebouw (kasteel e.d.).

Ook in Pannerden, waar de stamvader van de schrijver dezes woonde, bestond zo'n Roomsche schuilkerk waar 'Stoute Paapsigheden' plaatsvonden. Naar de exacte locatie van deze voormalige schuilkerk werd lang gegist. Uit de Archieven van Huis Bergh bleek waar de kerk ongeveer gestaan moest hebben (Rijnsche Pol).

Op een oude landkaart (L. Schenk: 1771 naar de situatie in 1753) de exacte locatie, zodat we nu echt weten waar onze voorouders te kerke gingen in Pannerden in die dagen.

Paanderse horoscoop: Boogschutter (23 november t/m 22 december)

Paanderse horoscoop: sterrebeeld boogschutter van 23 november t/m 22 december

sterrenbeeld boogschutterDe Boogschutter is un teken ien de horoscoop die ut lastig viend om monogaam te blieve met zien drang naor avontuur. De Boogschutter hèt enorm veul behoefte aon ruumte en vrijheid (un flierefluiter). Men kan de partner nog wel uns beledige omdat de Boogschutter gin blad veur de mond nimt en (tactloos) de mening verkondig (un groote moel dus). De Boogschutter zurg dur nog wel uns veur dat de boog un bietje gespanne staet, maar ien un goed gezelschap hingt ut tuwke al whèr snel slap. Bekende Paanderse minse met ut sterrenbeeld boogschutter zien de jongste beheerder van disse website, zien taante, zien oom...

Aanmelden Buurt WhatsApp

bwa pannerden

Doe mee en meld u aan door op het bord te klikken!