Project Doelgroepenvervoer gemeente Zevenaar

De gemeente Zevenaar heeft het project Doelgroepenvervoer gestart om in kaart te brengen of de mensen in de dorpen van het Gelders eiland problemen ervaren met hun vervoer, of algemener, met hun mobiliteit.

Een aanleiding hiervoor is o.a. geweest de (landelijke) politieke aandacht die er is voor openbaar vervoer in de plattelands gebieden en, meer specifiek, de problematiek rondom leerlingenvervoer en de toepassing van de Wmo-vervoersvoorziening (Wet maatschappelijke ondersteuning). Vanuit de gemeentelijke politiek is de vraag gekomen om de openbaar vervoersproblematiek in de kleinere kernen wat breder te beschouwen. Problemen of tekortkomingen op dit vlak kunnen ervoor zorgen dat dorpsbewoners verminderde toegang hebben tot bijvoorbeeld school, werk of het ziekenhuis.

Op 9 juli 2024 vond er een gesprek plaats met de gemeentelijke projectleider. Doel van het gesprek, en van deze eerste fase van het project, is om te inventariseren:

  • wat de huidige voorzieningen zijn m.b.t. openbaar vervoer;
  • welke behoeftes er zijn vanuit de bewoners;
  • tegen welke problemen men aanloopt.

Buurtbus Zevenaar

In Pannerden rijdt de Buurtbus Zevenaar (voorheen Buurtbus Rijnwaarden) van vervoersmaatschappij Breng. De bussen worden gereden door vrijwilligers en rijden standaard éénmaal per uur en in de ochtend en avondspits 3 maal per uur, op werkdagen.

Tijdens de inloopmiddag van de Dorpsraad Pannerden werden er door de aanwezigen verschillende enquêteformulieren ingevuld, o.a. met vragen over het openbaar vervoer in Pannerden.

Hieruit blijkt dat er gretig gebruik wordt gemaakt van de buurtbusvoorziening, maar dat er zeker ook vraag is naar meer capaciteit of zelfs een reguliere busverbinding. Verschillende mensen gaven daarbij ook aan dat ze een busverbinding in het weekend missen. De bus wordt voornamelijk in de herfst en wintermaanden veel gebruikt door scholieren. Dan is de bus vaak vol en kan niet iedereen mee. De betrouwbaarheid van deze vorm van mobiliteit is daarmee vaak te laag.

Leefbaarheid

In het gesprek is aangegeven dat een openbaar vervoervoorziening erg belangrijk is voor de leefbaarheid in een dorp als Pannerden. Veel mensen zijn aangewezen op de auto of anders op familie of vrienden wanneer het openbaar vervoer tekort schiet.

Eerdere initiatieven zoals een onderzoek naar Deelmobiliteit en bijvoorbeeld de Haltetaxi blijken onvoldoende geschikt of onvoldoende betrouwbaar.

Vervolg

Vanuit de gemeente werd aangegeven dat er op dit moment nog geen specifieke “oplossingsrichtingen” in beeld zijn die getoetst worden op geschiktheid, maar dat er vanuit de inventarisatie bekeken wordt op welke manier de huidige voorzieningen eventueel uitgebreid kunnen worden en welke middelen daarvoor dan nodig zijn. Dit zal medio 2025 uitmonden in een advies aan het gemeentebestuur. Afgesproken is dat de Dorpsraad op de hoogte gehouden zal worden van de uitkomsten van het project. Mogelijk kan de projectleider vanuit de gemeente in een kwartaaloverleg aanschuiven om de uitkomsten nader toe te lichten.

Contactgegevens Dorpsraad

dorpsraad pannerden

Voor algemene vragen kunt u altijd terecht bij het Secretariaat middels email: dorpsraad@pannerden.info

IBAN:  NL27RABO 0304 6716 22

Kamer van Koophandel:  63738449

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.