Activiteiten & Evenementen

Afscheid van Basisschool 't Scathe

  • Geschreven door Anne
  • Hits: 5420

Na bijna 90 jaar gaan de deuren voorgoed sluiten van de oude dorpsschool. ’t Scathe was op zondag 3 juli nog eenmaal geopend voor alle belangstellenden die een laatste glimp kwamen opvangen van de school waar zij minstens 8 jaar les gehad hebben. De tekenlessen worden in 2011 blijkbaar niet meer in het lokaal gegeven, aangezien alle muren in het gebouw waren voorzien van felle tekeningen en teksten.

‘Wees gerust, de leerlingen tekenen nog altijd gewoon op papier. Omdat we een memorabel einde aan onze school wilden geven hebben alle klassen iets leuks op de muren getekend. De muren gaan toch tegen de grond, dus voor een keer mochten de leerlingen iets doen wat normaal natuurlijk een boze juffrouw oplevert’,aldus juf Marike.
Speciaal voor deze dag heeft oud-directeur Ben Reijmer zijn foto-collectie van vele klassenOok Johan kijkt terug naar 12 nostalgische jarenbeschikbaar gesteld. Het was voor iedereen een sport om het eigen gezichtje terug te zoeken op de vele borden die geplaatst waren in het midden van de school. Een hoop gelach om de ‘mode’ van die tijd, met af en toe een kleine anekdote tussendoor die vaak tot veel herkenning leidt.
Naast het lokaal met de foto’s werd men al gauw naar de drukke ruimte ernaast geleidt. Popkoor Just4Fun verzorgde de muziek waardoor er een gezellige sfeer ontstond in de zithoek die in de aula gecreëerd was. Enkele moeders zijn heel druk in de keuken bezig geweest, want er was een ruime keuze aan taarten en muffins voor alle gasten. (De kwarktaart was erg lekker!)
De opbrengst van de verkoop van al dit lekkers komt ten goede aan alle leerlingen.
De basisschool is voor mij al lang verleden tijd. Toch valt het op hoeveel herinneringen er terugkomen als je weer door de gangen loopt. Toch is niet alles veranderd. Zo zag ik in de lokalen nog allerlei lesmethodes staan die ik zelf nog gebruikt heb. Enkele lokalen waar ik zelf in gezeten heb zijn er niet meer. Deze lokalen zijn gesloopt omdat zij teveel beschadigt zijn geraakt door de bouwwerkzaamheden van het woonservicecentrum. Wie weet, als dat niet gebeurd zou zijn, zou de school dan nu niet gesloopt hoeven worden?
Toch blijft het punt dat een oude school veel onderhoud met zich meebrengt. Een gebouw gaat niet voor altijd mee. De plannen zijn gemaakt om het gebouw in een stijl terug te bouwen die op de oude vormgeving lijkt.
Genieten van zang en gedicht.Zo blijft de school een dorps karakter houden en blijft in de herinnering de school nog een beetje zoals hij voor iedereen was. Een school met grote ramen, een schuin aflopend dak en natuurlijk het meest kenmerkende…De grote bomen op het grote speelplein.
Scathe betekend schaduw of beschutte plaats. Het zou ‘het Scathe’ niet meer zijn als ook de bomen zouden verdwijnen. De bomen waar je altijd lekker onder kon gaan zitten als het een hete dag was. De bomen waar je verstoppertje achter speelde. De bomen waar je bij de knikkerputjes zat en knikkerde tot je alles verloren had.
Wat eens mens al niet met een boom kan hebben.
Ik wens alle leerkrachten veel succes met de verhuizing. Ik hoop dat de leerlingen zich straks goed kunnen redden in de noodlokalen. Als de nieuwe school er eenmaal staat kunnen zij daar hun eigen herinneringen weer op gaan bouwen. Is het niet tijdens de lessen, dan is het wel onder een van de bomen…Bomen die generaties overleven en in de herinneringen gegrift staan.
Een fijne zomervakantie, en natuurlijk gaat ook iedereen een kijkje nemen in de nieuwe school!

Anne Benning

't Scathe

Joomla Social by OrdaSoft!

Aanmelden Buurt WhatsApp

bwa pannerden

Doe mee en meld u aan door op het bord te klikken!