Activiteiten & Evenementen

Terugblijk Sportcafé 2013

  • Hits: 3564

pannerden

Kakelvers gecontracteerde trainer van PEC Zwolle, Ron Jans, bekende tijdens het drukbezochte Sportcafé 2013 van de Club van 100 van RKPSC afgelopen donderdagavond, dat hij vanaf zijn ontdekking tot en met de dag vandaag nog steeds erg geniet van zijn voormalige pupil Luis Suárez.
Zo veel zelfs, dat hij zijn zoon meenam naar een thuiswedstrijd van Liverpool, alwaar zijn zoon na de wedstrijd het nog natte shirt van de Uruguayaan ontving.

Dit was maar 1 van de vele anekdotes, die tijdens het jaarlijkse Sportcafé voorbij kwamen. Ook de andere gast van naam en faam, profscheidsrechter Bas Nijhuis, zat vanavond duidelijk op de praatstoel en gooide alle remmen los. Beide heren, Bas Nijhuis en Ron Jans, werden op perfecte wijze geïnterviewd door de inmiddels in Pannerden ingeburgerde presentator Bert van Losser.

Maar de aftrap van de avond werd verricht door een viertal dames van het Vrouwenteam van RKPSC.
Om de mooie opleving van het vrouwenvoetbal in Pannerden te waarderen en te stimuleren, mochten Janneke, Leonie, Wendy en Linda in een sfeervolle setting op het bankstel naast Bert plaatsnemen en vertellen over hun grote passie voor voetbal en RKPSC in het bijzonder.

pannerden

Met groot enthousiasme voor de afgelopen zomer gestart, op allerlei manieren dames geworven, is de groep van het Vrouwenteam inmiddels uitgegroeid tot 29 vrouwen, die met elkaar een hechte groep vormen, waar niet alleen heel erg veel gelachen wordt, maar ook nog eens goed gevoetbald, want vóór de winterstop werd een mooie prestatie neergezet, na de winterstop werd pas 1 keer gespeeld, maar wel gewonnen.

Niet alle dames voetballen even goed, beseffen de dames zelf ook wel, maar in de afgelopen maanden is het gemiddelde nivo toch redelijk gestegen. Presentator Bert vraagt zich af of het voor een speelster als Linda, die het in haar jeugd schopte tot Jong Oranje, niet frustrerend is om te voetballen met meiden, die bij wijze van spreken geen bal kunnen raken. Dit blijkt echter mee te vallen, want iedereen leert van elkaar, en iedereen wordt gerespecteerd.

pannerden

Het vrouwenvoetbal in Pannerden is niet nieuw, maar heeft met de ontwikkeling dit seizoen weer voldoende lucht ingeblazen gekregen, en gezien het enthousiasme van alle dames, lijkt het zeker de komende jaren een blijvertje te worden. De dames geven ook aan, dat ze vanaf het begin ook het bestuur van RKPSC direct enthousiast wisten te krijgen om er alle steun aan te geven, om het vrouwenvoetbal bij RKPSC succesvol te maken. De kunst is nu om het enthousiasme vast te houden, maar dit gaat vast lukken.

Het enthousiasme lijkt deze avond ook besmettelijk te zijn, want de dames lijken het toch voor elkaar te hebben, want ze weten Bas Nijhuis te strikken om een keer een wedstrijd te komen fluiten. We wachten ongeduldig af, wanneer deze wedstrijd gespeeld gaat worden.

Ron Jans en Bas Nijhuis namen hierna het stokje en de microfoon over van de dames van RKPSC.
Ron werd door Bert als eerste gefeliciteerd met zijn, voorwaardelijke, benoeming tot trainer van Eredivisionist PEC Zwolle. Voorwaardelijk, omdat PEC Zwolle er wel in moet slagen om in de Eredivisie te blijven, maar daar ziet het nu wel naar uit.
Voor Ron is PEC Zwolle meer dan thuiskomen, want als geboren Zwollenaar en ex-speler van PEC (hij speelde van 1976 tot en met 1982 voor deze club), kan hij niet wachten om deze zomer in Zwolle aan de slag te gaan. Nadat hij eerder deze week tekende bij PEC, belde hij als eerste zijn vader in Zwolle, die ondanks dat die in Den Haag geboren werd, apetrots was op zoon Ron.
Ron is zo in zijn nopjes, dat hij komend seizoen Zwolle mag gaan trainen, dat hij de Club van 100 een shirt van PEC Zwolle signeert en aanbiedt.

pannerden

Bas Nijhuis was onlangs in Arnhem scheidsrechter bij de wedstrijd Vitesse - FC Utrecht, waar de overleden Vitesse-icoon Theo Bos werd herdacht en geeft aan, dat hij bijna nooit zo onder de indruk was, van wat er die avond allemaal gebeurde, van het herdenken, de minuut stilte, het applaus en het stilleggen van de wedstrijd in de 4e minuut, het rugnummer van Theo Bos. Hij wilde vooraf de wedstrijd in de 4e minuut stil leggen, maar liep het risico, dat 1 van de ploegen midden in een aanval zat. Echter het lot werkte mee, want exact na 4 minuten viel de bal in de handen van Piet Veldhuizen, zodat het onderbreken van de wedstrijd niet mooier kon. Ondanks dat de wedstrijd reglementair niet stil gelegd mag worden, had niemand hier problemen mee.

Ron Jans gaf ook aan, dat hij het veel te vroeg overlijden van Theo Bos zeer triest vindt, en zegt, dat in het geval van Theo Bos iedereen niet zomaar vol lof over Theo spreekt na zijn dood, omdat Theo ook echt een geweldig mens was.

pannerden

Om de relatie van Scheidsrechter-trainer maar eens onder de loep te nemen, wordt Bas gevraagd, wie zijn favoriete trainer is, en hij geeft toe, 2 favoriete trainers te hebben, dit zijn, huidige Zwolle-trainer Art Langeler en, toevalligerwijs, Ron Jans. Bas waardeert het van trainers enorm, als zij zowel voor, na, als tijdens de wedstrijd gewoon hetzelfde blijven. En Ron is er zo een. Hij is voor de wedstrijd Ron, na de wedstrijd Ron en tijdens de wedstrijd Ron. Dezelfde man, dezelfde humor.
Zeker met zijn ruime internationale en nationale ervaring heeft Bas het te veel meegemaakt, dat trainers vaak met meerdere maskers op lopen.
De in Enschede geboren arbiter vindt humor sowieso belangrijk, ook bij spelers. Zo waardeert hij bijvoorbeeld ook de droge humor van PSV-er Mark van Bommel.

Op de vraag van Bert, wie er dit seizoen kampioen wordt, richt Ron eerst een woordje tot de in de kantine van de Pauwengaard aanwezige Feijenoord-keeper Erwin Mulder. Ron denkt dat de wedstrijd Heerenveen - Feijenoord van komend weekend voor Feijenoord beslissend is, omdat we nu in een fase zitten, waarin verlies van 1 van de 4 titelkandidaten bijna zeker uitschakeling voor de titel betekent. Hij denkt echter, op basis van de huidige stand, dat Ajax kampioen zal worden.
Vitesse vindt hij een gevaarlijke outsider, met Fred Rutten als een absolute toptrainer, die tactisch zeer sterk speelt met veel aanvallende spelers in de verdediging.

Dan het hoofdstuk Luis Suárez. Ron heeft als Groningen-trainer in die tijd aan de wieg gestaan van de carriere van Suárez. Hij werd bij toeval ontdekt door o.a. Hans Nijland van FC Groningen en weet te vertellen dat de Uruguayaanse aanvaller veel extra trainingen voor zichzelf deed en zich daarom heeft weten op te werken tot topster bij FC Liverpool.
Hij heeft nog steeds contact met Suárez, wat er zoals reeds genoemd, de zoon van Ron na een wedstrijd van Liverpool het nog nat bezwete shirt van Suárez kreeg. Het shirt is tot op heden nooit meer gewassen.

Bas Nijhuis werd voor de wedstrijd Liverpool - Anzhi hartelijk begroet door Suárez: "Bas, jij krijgt van mij na de wedstrijd mijn shirt" . Echter vanwege een duidelijke schwalbe van Suárez gaf hij de aanvaller de gele kaart, waarop hij direct reageerde: "Jij geen shirt !".
Zoals Bas Nijhuis trainers als Ron Jans wel kan waarderen, kan Ron zelf trainers als Louis van Gaal erg waarderen, een man, die gepassioneerd is als trainer en als mens een geweldig, sociaal figuur, wat je alleen merkt, als je hem beter leert kennen. Guus Hiddink is ook een groot voorbeeld, waar Ron groot respect voor heeft.

Hij heeft trouwens een hekel aan collega-trainers, die alsmaar kwetsende dingen zeggen over andere trainers.
Bas Nijhuis heeft zelfs het idee, dat van Gaal hem ook wel waardeert, omdat hij bij de KNVB voor de kampioenswedstrijd een paar jaar terug van AZ, specifiek naar Bas vroeg als scheidsrechter.

pannerden

Wanneer Bert van Losser Ron Jans vraagt naar de huidige situatie bij FC Groningen, de club waar Ron jaren trainer was, dan valt vanzelf de term de erfenis van Ron Jans. Met het vertrek van Ron Jans uit Groningen, leek tevens het voetbal een beetje te vertrekken.
Volgens Ron komt dat meer, omdat er de laatste jaren veel getalenteerde spelers vroeg uit Groningen vertrokken, waaronder Zberg, Nevland, Matavz en Suárez. Weer valt de naam van Suárez, waar Ron toch een zwak voor heeft.
Dat doet hem denken aan het voorval, dat hij Suárez in een slechte wedstrijd, waarin het keihard regende, na 75 minuten wisselde. Daar was de Uruguayaan het niet mee eens. Ron gooide toen een paraplu zijn kant op. Na de wedstrijd heeft hij het met Suárez apart uitgepraat. De wedstrijd daarop scoorde hij 3 keer en zorgde dat Groningen na een achterstand toch won. Na de wedstrijd stak Suárez een paraplu op, en maakte zo een ereronde door het stadion.
Na nog een aantal vragen uit het publiek in de kantine van De Pauwengaard, was het sportcafé weer ten einde.
De organisatoren, de heren van de Club van 100, kunnen weer terugkijken op een supergeslaagd sportcafé, die wederom drukbezocht werd.

Namens de vele bezoekers kunnen we dan ook de Club van 100 bedanken voor deze leuke avond en het blijft telkens maar weer voor herhaling vatbaar !

GiP

Joomla Social by OrdaSoft!

Aanmelden Buurt WhatsApp

bwa pannerden

Doe mee en meld u aan door op het bord te klikken!