Activiteiten & Evenementen

De Eilandrijders en d'Alpe Huzes

  • Hits: 3646

Pannerden.info gaat vandaag op bezoek bij één van de leden van de Eilandrijders namelijk Johnny Jansen. Zij gaan op 5 en 6 juni aanstaande deelnemen aan de beklimming van de L’ Alpe d’Huez met het doel om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor het Koningin Wilhelmina Fonds.

Wie zijn de Eilandrijders?

De Eilandrijders bestaan uit Johnny Jansen, Anthony Berendsen, Jan Polman en Marcel Vogel. Deze personen fietsen al meer dan 10 jaar samen op recreatieve wijze. Later zijn hier Michael Luijf en Björn Groenen bijgekomen. Ze fietsen gezamenlijk dan op het Gelders Eiland of maken toertochten in de omgeving. In de wintermaanden wordt overgestapt naar het mountainbiken. Regelmatig zijn ze dan te vinden in het Montferland.

 

Hoe is het initiatief ontstaan?

Een aantal van hen zijn in hun nabije omgeving geconfronteerd met de ziekte kanker en de impact die dat voor hen heeft betekend. Op een gegeven moment vroegen ze zich af wat ze zelf hierin konden betekenen. Allereerst was er nog grote twijfel om aan de actie deel te nemen. De twijfels hadden vooral betrekking op de financiële kant van de actie. Iedere deelnemer moet minimaal € 2.500 inzamelen om deel te mogen nemen. Ook bestaat er enige twijfel over de fysieke kant van de beklimming. Alleen Marcel Vogel heeft de beklimming van L’ Alpe d’Huez eerder een keer voltooid. Uiteindelijk wordt de knoop doorgehakt en vanaf september is men volop in training.

De hele winter is gesport in de sportschool. Maar ook is volop geoefend door deel te nemen aan de bekende Amstel Gold race (voor recreanten) en is deelgenomen aan tochten op de Posbank en in Montferland. Björn en Michael kunnen helaas niet mee fietsen vanwege persoonlijke omstandigheden. Michael verwacht in deze periode vader te worden en Björn kan het niet combineren met zijn werk.

Na het besluit!

Allereerst moest men een naam bedenken voor de tot dan toe naamloze vriendengroep. De Eilandrijders was een voor de hand liggende naam omdat alle personen afkomstig zijn van het Gelders Eiland. Ook moest een ploegleider worden aangesteld. Dit werd Anthony Berendsen. Vervolgens hebben ze zich ingeschreven bij de organisatie van de Alpe d’Huzes en moest men afwachten of dat ze werden uitgeloot. Nadat ze als gelukkigen waren uitgeloot moesten ze in november 2012 naar een bijeenkomst waarin informatie en voorlichting werd verstrekt. Onderwerpen hadden betrekking op voedselgebruik en kleding. De temperatuurverschillen kunnen soms erg groot zijn. Zo kan het op de top -5 graden celsius zijn en onder aan de voet van de berg 25 graden celsius. Maar ook technische aspecten over het fietsen kwamen aan de orde. Welke soort fietsen, het gebruik van versnellingen, extra remblokken etcetera.

Op de route zelf staan tenten voor technisch onderhoud en zijn er mobiele hospitalen aanwezig. Volgens Johnny worden er meer dan 150 mensen aan medisch personeel ingezet en ruim 150 motoren ter begeleiding van de deelnemers. Er worden vrachtwagens vol met voedsel voor de fietsers ter plaatse gebracht. Ook worden tijdens deze dag verscheurende verhalen gebracht van personen die met kanker te maken hebben gehad. Deze verhalen motiveren de eilandrijders des te meer om mee te doen. De derde stap is de medische keuring op Papendal en het sport medisch centrum in Berg en Dal.

Op 14 december 2012 vond de landelijke aftrap plaats van de actie en moesten de 4 deelnemers van de Eilandrijders 4 x € 2.500 bij elkaar zien te verzamelen.

Lokale acties.

Het is voor de deelnemers niet alleen mogelijk om als team geld in te zamelen maar ook als individu. Inmiddels sponseren meerdere bedrijven het team en de deelnemers. De werkgevers van Anthony en Johnny zijn bereid gevonden om als shirtsponsor op te treden. Ook zijn er al verschillende lokale acties georganiseerd.

  • Physique: Totaal heeft deze actie € 500,- opgebracht.
  • Pajodos afdeling gymnastiek: Totaal heeft deze actie € 560,- opgebracht.
  • Werkgroep communie (11 kinderen): opbrengst van deze inzameling € 550,-.
  • Ouderraad ’t Scathe: Opbrengst van deze actie is nog onbekend.
  • Basisschool ’t Scathe: Opbrengst van deze actie is nog onbekend.
  • Sponsordag Coop: Klanten en supermarkt samen hebben € 758,- opgebracht. Er volgt nog een statiegeldbonnen actie.

Veel bedrijven in de gemeente Rijnwaarden maar ook daar buiten hebben het team en de deelnemers inmiddels gesponsord. Ook de gemeente Rijnwaarden heeft een steentje bijgedragen met een waarderingssubsidie.

  

De laatste loodjes.

Op 12 mei jongstleden was de kick-ff op Papendal waar de shirts aan de deelnemers werden overhandigd. Volgens Johnny een dag die veel indruk maakte maar ook emotioneel was. Tussentijds worden er nog vele kilometers getraind om goed beslagen ten ijs te komen. De vier Eilandrijders hebben zich als doel gesteld om ieder 4 keer de beroemde Franse berg te beklimmen. Het aantal beklimmingen wordt geregistreerd omdat ook per beklimming kan worden gesponsord. Johnny denkt dat ze ongeveer 1,5 uur per beklimming nodig hebben. De afstand van de beklimming is circa 14 kilometer.

image

Binnenkort vertrekt de delegatie van 14 personen met verwanten naar Frankrijk. Met eigen vervoer vertrekt men op 4 juni, mogelijk een dag eerder.

Johnny ziet op tegen de zwaarte van de tocht en de lengte van de beklimming. Maar ook wil hij genieten van de tocht en het hele gebeuren er om heen. Emotioneel verwacht hij maar ook zijn teamgenoten, tijdens de tocht het nodige tegen te komen en te moeten verwerken. Hij wil zoveel mogelijk meemaken van deze bijzondere dag en gebeurtenis. Een week lang worden er allerlei activiteiten gehouden zoals kerkdiensten en informatiebijeenkomsten over kanker.image

Op 5 juni wordt er een Alpe d’Huzes voor kids georganiseerd. Deze zal in Nederland worden gehouden. Op 6 juni is dan de grote dag voor de Eilandrijders in Frankrijk. Op 7 juni wordt deze ervaring afgesloten en wordt de thuisreis naar Nederland weer gemaakt.

Pannerden.info was deze avond erg onder de indruk van de motivatie en betrokkenheid van deze Eilandrijder voor de actie van het KWF en wensen Jan Polman, Anthony Berendsen, Marcel Vogel en Johnny Jansen veel succes.

Joomla Social by OrdaSoft!

Aanmelden Buurt WhatsApp

bwa pannerden

Doe mee en meld u aan door op het bord te klikken!