Recensie: Pronkzitting 2010

Met het thema ‘Toekomst’ een hedendaags succes!

Het jaarlijkse uitje in Pannerden vindt bijna plaats.
‘Hèt gi-j d’r ôk zo’n zin ien?’ ‘Ik vien ’t zo spannend!’
Een rij voor de deur bij de schutterstent. Wachtende mensen die ongeduldig met de rode kaartjes wapperen. Eenmaal binnen zoekt men de gereserveerde plek op. Het programmaboekje wordt gauw doorgebladerd om te kijken wat er allemaal komen gaat.

In de tent hangt een gezellige sfeer. De eerste drankjes worden besteld, en de eerste speculaties doen de ronde. De lichte opwinding onder de mensen is goed te merken. Over welke opwinding hebben we het?

‘Dat hoort toch bij iedere voorstelling?’, zou je gauw als conclusie trekken. Maar nee, dit is iets anders. Wat het precies voor opwinding is?Nou…Wie de nieuwe Prins Carnaval gaat worden natuurlijk!

Op 12 en 13 november 2010 was dit jaar weer de Pronkzitting van Pannerden.
Carnavalsvereniging ’t Land van Waoter en Wiend’ verzorgd ieder jaar in samenwerking met cabaretploeg Ons Kent Ons twee avonden vol vermaak, die gericht zijn op de opening van het nieuwe carnavalsseizoen.
Zoals de titel al zegt was dit jaar de keuze op het thema ‘De toekomst’ gevallen.
Waar OKO de meeste creativiteit in heeft gestoken, was het uitbeelden in verschillende sketches hoe Pannerden er (misschien) uitziet over vele jaren. Maar ook science-fiction werd niet geschuwd, en dus kwamen er ook ruimtepakken en aliens voorbij.

‘De toekomst’ is zoals u merkt een breed begrip om uit te beelden, en daar hebben ze bij OKO zeker over nagedacht.De spelersgroep gaat zelf ook met de tijd mee. Zo hebben er een aantal leden afscheid genomen, maar gelukkig hebben zich nieuwe talenten bij de groep aangesloten. De toekomst van OKO zit dus wel snor.
Normaal kreeg ik altijd wel iets van het thema en de stukken mee, omdat de OKO-leden regelmatig over de vloer kwamen bij ons thuis. Nu mijn vader (Arno Benning red.) geen lid meer is van de spelersgroep, was het voor mij dit jaar een complete verrassing hoe het programma eruit zou gaan zien.
In een rood ruimtepak en met de ‘Star Wars’-tune bleek het thema bij de opkomst al gauw genoeg. De spelers hadden er duidelijk zin in. Ik vroeg mij af hoe het zou gaan met zo’n groot aantal nieuwe spelers. Zou het allemaal goed lopen? Mijn twijfels waren zo verdwenen, omdat de stukken allemaal, op een enkel foutje na, goed liepen.

Wat mij het meest opviel was dat het leek alsof alles voor de pauze nog op gang moest komen. Na de pauze kwam er meer pit in de stukken, en werd het publiek ook duidelijk enthousiaster. De laatste sketch was duidelijk de beste. Het einde kroont het werk, zoals het bekende gezegde gaat. De laatste sketch ging over cafetaria Jansen. De cafetaria heeft zich in de toekomst uitgebreid met een kebab-gedeelte. Toby Jansen, gespeeld door Gérard Peters, wekte de lachers op de hand met zijn imitatie van een shoarmaboer met bijbehorend Turks accent en zwarte snor, die hij steeds op zijn lip plakt als de telefoon overgaat met een schapengeluid. Bij alle stukken blijkt hoe belangrijk de kracht van overdrijven en herhaling is. Daardoor is voor de kijkers het herkennen van de types die gespeeld worden een van de leukste dingen van de avond. Zo vond ik het type Annie Mulder, gespeeld door Ivy Groenen, erg sterk. In een oogopslag is het duidelijk om wie het gaat. Drukke bewegingen en een flinke positieve zin, dat is helemaal Annie. Annie kwam in een sketch voor die zich afspeelde op de Raaijhof. De Raaijhof is in de toekomst af als boederijhotel, en is op zoek naar iemand voor het animatieteam, wat door Annie vrolijk word omgetoverd tot AnnieMaatsieteam. Ivy Groenen staat verder bekend om haar sterke zangstem. ‘Ik krijg er gewoon kippenvel van, zo mooi!’ is iets wat ik regelmatig aan mijn tafel heb gehoord. Het was gebruikelijk dat zij samen met André Bodde een duet zong tijdens de pronkzitting. Gelukkig hoeven wij dit niet te missen, want in Cuno Grob heeft zij een prima vervanger gevonden. De zang was helaas erg moeilijk te verstaan achter in de zaal. Dat het over een boer ging die op latere leeftijd een vrouw heeft gevonden werd duidelijk uit de titel in het programmaboek maar niet uit de tekst.
Niet alleen de OKO-nezen verzorgen de muziek. De vaste huisband van 2 man hield de gemoedelijke sfeer vast in de pauzes. Zo kregen zij de hele zaal in elkaar gehaakt met ‘Sierra Madre’, en werd er druk meegezongen met Guus Meeuwis. Van mij mogen ze vaker met flink wat pit spelen. Dit is niet altijd het geval, en dat is natuurlijk een gemiste kans om het publiek tussen de stukken door bezig te houden.

Niet alleen de spelers staan op deze avond in de schijnwerpers. Ieder jaar wordt er ook een persoon of groep onderscheiden die zich heeft ingezet voor de Pannerdense gemeenschap met de ‘Orde van Verdienste’ Dit jaar ging de eer naar Sjaak Loef, vader van president Michiel Loef. Oprecht verdient, en beloond met een daverend applaus van het publiek.
Het stuk waar de hele avond om draait is natuurlijk het spektakelstuk. Hier speelt de nieuwe prins in mee, compleet vermomd tot het eind. Dit keer speelde het zich af op een buitenaardse planeet waar een aantal ruimtereizigers is neergestort na een meteorietenregen.

Uit de handen gered van twee ruimtewezens bleek de nieuwe prins Mark Evers te zijn! Na de installatie als prins vertelde hij over zijn gezin, werk en voetbal. Over het punt voetbal werd nogal lacherig gedaan door enkele gasten uit het publiek, omdat Mark zelf ook aangaf dat hij meer in het gips zit dan dat hij op het veld bezig is.
Bij een nieuwe prins hoort ook een nieuwe leus. We namen afscheid van Prins Melvin die ‘4 dage met de stroom mèt’ gebruikte, en gaan voor 2011 over op Mark’s ‘ 4 dage gin bouweri-j, mar brouweri-j’. Als adjudant koos hij Werner Schreven en de Prinsenraad zal bestaan uit zijn vriendenploeg ‘De Lieverdjes’.
De pronkzitting van 2010 was een succes, nu mag Mark zijn leus waar gaan maken. Ik wens hem en de prinsenraad in ieder geval veel succes. Het voorspellen van de toekomst gaat mij nog niet zo goed af, dus ik kan het carnaval alleen maar afwachten. Doet u dat ook?

Alaaf en tot schrijvens!

Anne

 

 

Aanmelden Buurt WhatsApp

bwa pannerden

Doe mee en meld u aan door op het bord te klikken!

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.