100 jaar dorpsplein Pannerden en 30 jaar Drogisterij Lidy Hendriks

Aanleiding voor een tentoonstelling (klein museum) is 100 jaar dorpsplein Pannerden en 30 jaar Drogisterij Lidy Hendriks!

De historie:
In 1914 start Theodorus (Dorus) Milder uit Dieren, als huurder in het pand aan de Dorpsplein 6 te Pannerden, met een schoenmakerij.
In 1916 trouwt hij met Aleida Versteegen uit Hengelo (gld.) In 1920 wordt uit het huwelijk Wilhelmien (Mientje) geboren en later nog twee andere kinderen.
In 1920 had Dorus de mogelijkheid om het pand te kopen en breidt de winkel uit met de verkoop van kruidenierswaren, klompen en overalls.

(Kruidenierswaren waren oorspronkelijk de goederen die bij een kruidenier konden worden gekocht. Het betrof houdbare voedingsmiddelen zoals suiker, en verduurzaamde voedingsmiddelen (comestibles), zoals stroop. Tot de kruiden behoorden inlandse kruiden zoals anijs, en specerijen (koloniale waren) zoals peper. Daarnaast werden ook niet-eetbare producten verkocht zoals kaarsen, zeep, blauwsel, stijfsel, lampolie en dergelijke. De oude naam grutterswaren komt nog van de gruttendie eveneens werden verkocht. De kruidenierswaren werden aangeleverd in grootverpakkingen zoals jute zakken en vaten. De klant kreeg hiervan een afgemeten hoeveelheid in bijvoorbeeld een papieren zak of in zelf meegebracht vaatwerk. Geleidelijk verschenen er steeds meer producten die in kleinverpakking werden verhandeld.)

1940:
Na het overlijden van haar echtgenoot Dorus Milder in 1940, gaat Aleida alleen verder met de schoenmakerij-handel onder de naam Weduwe A. Milder-Versteeg. Na het overlijden van de schoenmaker gingen de reparaties voor de schoenen naar de firma Wijnands, in Gent.
Dochter (Wilhelmien) Mientje kreeg verkering met Gerrit Hendriks en zij trouwden in 1947.
Naast de kruidenierswaren begonnen ze ook manifacturen en fournituren te verkopen.

(Manifacturen waren producten van handen- of fabriek-arbeid, zijden, katoenen, linnen of wollen stoffen. Fournituren zijn kleine textielwaren en andere kleine benodigdheden die bij het naaien van pas komen. Tot de fournituren behoren zaken als linten, band, garen, lapjes en dergelijke maar ook ritssluitingen)

1955:
In 1955 nemen Mientje en Gerrit de winkel over van de Weduwe A. Milder-Versteegen.
Het oude huis werd in 1957 afgebroken en er werd een nieuw winkelpand gebouwd. De schoenmakerij verdween en zij gingen door met het verkopen van kruidenierswaren en fournituren.
Na 12 ½ jaar huwelijk van Gerrit en Mientje, wordt in 1959 dochter Lidy geboren.
In 1974 stoppen Gert en Mientje met de winkel en gingen ze de winkelruimte verhuren aan Jan en Jeanette Stronkman van de Deukerdijk. Die verhuisden hun drogisterij van de Rijnstraat naar het Dorpsplein.
10 jaar later stoppen Jan en Jeanette met de winkel en opent Lidy Hendriks in haar eigen pand een winkel met drogisterij artikelen en het assortiment wordt langzaam uitgebreid met meer soorten kaarten, kinderboekjes, leesbrillen en cadeauartikelen. Zij volgt opleidingen in de farmacie om haar klanten goed te kunnen informeren over het gebruik van supplementen en medicatie.
Anno 2014 is Lidy de eigenaar van een al 30 jaar goed lopende winkel in drogisterijartikelen. Vele dorpsgenoten brengen regelmatig een bezoek aan haar winkel.

{besps}1_activiteiten/2014/lidy{/besps}

Nu:
In haar winkel is nu plaats gemaakt voor een leuke tentoonstelling met o.a. oude foto's van de familie Milder, rekeningen, potjes en blikjes, verpakkingen van oude zeepmerken, schoenmakerijgereedschap en nog veel meer.... Producten die allang niet meer bestaan. Merknamen die er niet meer zijn.
Zeker de moeite waard om eens te gaan kijken hoe het vroeger was en misschien herkent u de producten uit uw jeugd. Nostalgie in het dorp. Leuk om te zien en te ervaren. U gaat een stapje terug in de tijd toen alles nog overzichtelijk en ambachtelijk was.
Lidy kan u ook leuke verhalen vertellen achter de producten bijvoorbeeld over het oude schoenmakersgerei waarmee schoenen gerepareerd werden. De "Indian Elite" alias de Peggen.... houten pinnen waarmee de schoenmakers de hakken en zolen onder de schoenen sloegen........

Loopt u gerust binnen, de tentoonstelling is er tot eind december 2014.

Tekst en foto's: Hetty Kruyswijk

Aanmelden Buurt WhatsApp

bwa pannerden

Doe mee en meld u aan door op het bord te klikken!

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.