Interview Guus Wezendonk (4x brons WK Kempo)

DSC02767Kijk je naar het nieuws of naar de krant -en men heeft het over topsport- dan wordt er al snel een link gemaakt naar voetbal, tennis of wielrennen. Niet geheel terecht, want er zijn ook vele andere sporten die door beoefenaars met veel passie worden uitgevoerd en waarbij successen worden behaald. En dat is de reden dat ik bewapend met schrijfblok en fototoestel naar een Pannerdense topsporter ben gegaan voor een interview. Het gaat hier over Guus Wezendonk die het presteerde om vier maal brons te behalen op het WK Kempo in Turkije.

Van voetballer in de D pupillen tot deelnemer WK Kempo in Turkije?

Guus: Bij het voetballen begon ik mij eigenlijk te vervelen. Ik speelde al een aantal jaren bij de jeugd van RKPSC als verdediger maar had het wel een beetje gezien. Ik keek toen al graag naar vechtsporten en actiefilms op TV. Dit sprak mij aan en kweekte interesse zodat ik uit ging kijken naar andere sporten. Mijn keuze viel toen op judo, wat ik zo'n 4 jaar beoefend heb bij Fred Schilder in Zevenaar. Bij de sportschool kon ik ook indrukken opdoen van andere vechtsporten zoals Jiujitsu, Aikido en Kempo. Na twee jaar judo ben ik ook gestart met Kempo. Dat was goed te doen qua tijd aangezien ik op de middelbare school zat. Uiteindelijk heb ik afscheid genomen van Judo en ben ik doorgegaan met kempo.

Helaas heb ik geen geluidsrecorder meegenomen en schrijf mijzelf het apezuur aangezien Guus steeds enthousiaster wordt en maar blijft vertellen.

In het eerste jaar van Kempo heb ik al deelgenomen aan de Nationale Kampioenschappen. Daar deed ik mee aan Kata en met Sparren. Ik ben toen 3e geworden met Kata. Met sparren verloor ik de eerste partij. Beetje onwennig nog, maar tevens een goede les en inspiratie om de volgende partijen tactischer aan te gaan. Deze won ik beide zodat in de finale belande en als winnaar uit de bus kwam. Dit was in de categorie onder de 16. Door mee te doen aan de Nationale kampioenschappen kun je geplaatst worden voor deelname aan Internationale Kampioenschappen. Zo heb ik dit jaar dus mee kunnen doen aan het WK in Turkije.

Waarin heb je 4 maal brons behaald?

Tijdens de WK in Antalya Turkije heb ik brons behaald in Kata, Wapenkata, Semi contact en full contact. Ik kwam uit in de categorie 16 en 17 jaar onder de 65 kilo. Dit was trouwens op het randje moet ik zeggen, maar na een bezoekje aan het toilet woog ik 64.9 kilo. Onze poule bestond voornamelijk uit Nederlandse en Roemeense deelnemers. Het verschil in Nationale- en Internationale kampioenschappen is het puntensysteem. In Nederland hanteer men een puntensysteem, terwijl bij Internationale toernooien een knock out systeem wordt gebruikt. Persoonlijk vind ik het puntensysteem beter. Je hebt namelijk na een verloren partij alsnog een kans om je te bewijzen.

En hoe nu verder?

Voorlopig wil ik doorgaan met kempo. Ik bezit nu de groene band en deze zomer ga ik op voor de blauwe band. Streven voor mij is om de zwarte band te behalen. Voor mij persoonlijk is Kata secundair en Sparren primair. Ik leer nog steeds veel bij de sportschool van Edward Hartman. Met name van Bart en Frank leer ik vele technieken. De ervaringen die ik nu opdoe in combinatie met mijn judo technieken denk ik goed te kunnen gebruiken voor MMA wat staat voor Mixed Martial Arts. Wellicht dat ik dit in de toekomst nog ga doen.

DSC02762Eigen sportschool? In Pannerden?

Weet ik niet. Wel denk ik les te gaan geven als ik dit tenminste in de toekomst kan combineren met de baan die ik dan heb. Dat is nu nog even koffiedik kijken, of ik moet het geluk hebben dat de Staatsloterij mij gaat financieren! Maar mocht ik les gaan geven, of een eigen sportschool hebben, dan ga er maar vanuit dat er veel van de leerlingen gevraagd gaat worden. Met name op conditie en sparren. Haha!

Een sportieve handdruk volgt en ik bedank Guus voor het interview. Hierbij heb ik een ander beeld gekregen van deze sportieve jongeman -die niet vooroploopt in het vragen van aandacht- maar wat ons betreft dit wel heeft verdiend.

Aanvullende info:

Kempo: Vrij vertaald betekent Kempo "de weg van de vuist" ofwel "de vuistmethode" en vindt zijn oorsprong in het oorspronkelijke Okinawa-Te (huidig Karate) en het Chinees Kempo (vuistvechten)

Kata: vorm. zie ook Wikipedia!

Nunchaku: wapen. zie ook Wikipedia!

Mixed Martial Arts: gemengde vechtkunsten. zie ook Wikipedia!

Websites sportschool: Kempo instituut Hartman

logo waoter

Aanmelden Buurt WhatsApp

bwa pannerden

Doe mee en meld u aan door op het bord te klikken!

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.