Ooievaars met nest in boom te Pannerden

ooievaarsnest in boom te pannerden

Het is bekend dat de ooievaar in Nederland een veel geziene gast is. Zo dragen buurtverenigingen , maar ook individuele particulieren, hun steentje hieraan bij qua huisvestiging. Er zijn de laatste jaren op diverse locaties nestpalen geplaatst op de omliggende erven. Dit is een duidelijk beeld van de laatste 15 jaar. Zodra de ooievaars weer terug keren rond februari vanuit hun verblijf in het zuiden, dan worden door meerdere paartjes klepperende luchtgevechten ten tonele gevoerd in de buurt van het nest, en gaat het er om: wie wordt de bewoner?

Meestal heeft het mannetje dat het jaar ervoor er ook al was, de behuizing ingenomen. Zodat het alleen maar blijft bij luchtgevechten ter voorkoming van woningroof. De laatste jaren is dit verschijnsel dan ook sterk toegenomen. Opvallend komt naar voren dat een ooievaar van nature lui is voor het bouwen van haar nest. Nog opvallender is dat in Pannerden op de Pannerdense Waard in 2016 een ooievaarstel het begin heeft gemaakt met de bouw van een nest in een gesnoeide populier. Dit nest, op 25 meter hoogte, werd afgebouwd in 2017. Het is in een unicum dat een ooievaarspaartje zelfstandig in de kruin van deze boom haar nest heeft gebouwd. De tijd zal het leren of er dit jaar broedsel uit voort komt.

Tekst en foto's: Frans Willemsen

ooievaars in nest te pannerden

Aanmelden Buurt WhatsApp

bwa pannerden

Doe mee en meld u aan door op het bord te klikken!

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.