Pannerden Actueel

Zaadje, kastanjeboom, kunstwerk

  • Hits: 2415

Van zaailing tot boom en tot slot een herinnering aan de hond Odi.

Kunst 002

Volgens onze ouders hebben wij als kinderen ooit zelf kastanjes van op het schoolplein opgeraapt en mee naar huis genomen, zegt Saskia Dehl. We kregen het idee om samen met pa en ma de mooie glanzende kastanje te poten aan de rand van de tuin vlakbij ons huis. Vaak heb ik gekeken of er iets uit de grond kwam maar niets hoor.

Een jaar later de beloning een jonge twijg had plaats gemaakt in onze tuin (kastanjeboom). De verrijzenis in pracht en praal heeft daar ongeveer 45 jaar gestaan. Het was vooral een mooie boom waar in de lente ieder jaar als de bladknoppen zich ontwikkelden als een soort schouwspel . Dan de prachtige witte en roze oase, de kastanjebloemen (kaarsenbloesem) op de hoek van de Schoolstraat. Menig wandelaar heeft in die jaren erbij stil gestaan en waar vanuit de boom een zwarte merel zijn prachtig fluitconcert liet horen.
Het najaar een weerkaatsing van de mooie glimmende bruine kastanjes in het zonlicht. Dat moment, zodra de kastanje zichtbaar, dan vallen ze snel.

Het deed ons dan ook pijn tijdens het nemen van onze beslissing om deze boom te laten omzagen uit overweging van veiligheid. Niet alleen omdat de boom zo dichtbij het huis stond, maar ook de steeds vaker voorkomende stormen die steeds heftiger worden. Soms waaien er grote takken naar beneden. Je moet er niet aan denken dat zo’n tak op iemand terecht komt die op de stoep loopt.

Hoe dan ook, de boom moet wijken in afweging van de mogelijke gevolgen voor de toekomst. We kwamen op het idee er toch een herinnering aan over te houden in een tweeledig begrip. Onze hond Odi werd tijdens de uitvoering "kunstzinnig zagen" fotomodel. Dirk Reinders uit Overasselt kunstenaar in houtzagen maakte dan ook een prachtige beeltenis van de boomstronk waar het laatste deel van de stam voor werd gebruikt voor de uitbeelding van ODI.

Kunst 001


Tekst: Frans Willemsen

Foto's: Frans Willemsen

Joomla Social by OrdaSoft!

Aanmelden Buurt WhatsApp

bwa pannerden

Doe mee en meld u aan door op het bord te klikken!