Pannerden Actueel

Botterhuuske

  • Hits: 3236

pannerdenHet (BOTTERHUUSKE) gebouwd door Theo Heinst, 1943 in opdracht van dhr Wim Mulder, die zelf op de Muldershof woonde. Toen dit huis gereed was woonde daar moeder en dochter Mulder tot 1946. Daarna is Lowie Pijnappel, de vader van Wiet Pijnappel, er gaan wonen die eerst op Veerdam woonde waar de molen heeft gestaan.

EEN NIET ONAARDIG RUSTIEK PLEKJE OM GEZELLIG EN KNUS TE WONEN IN DIE JAREN.
Deze woning werd het Botterhuuske genoemd. In 1952 trouwde Wiet Pijnappel met Bertha Kaal. Hij heeft deze woning eerst een tijd gehuurd gehad van Wim Mulder. Na een tijd gewoond te hebben is het BOTTERHUUSKE gekocht door familie Pijnappel. Wiet Pijnappel heeft in zijn loopbaan gediend als molenaarsknecht bij zijn broer Adriaan.
Ook werd een grote kippenschuur in die jaren bijgebouwd voor de productie van slachtkippen.
In een later stadium werd de kippenschuur verhuurd aan een bedrijf ALBUCO geheten.
Dit bedrijf moest later door de procedure van de Hinderwet aan veel eisen voldoen dat moeilijk haalbaar werd, en daardoor werd besloten in 1998 te verhuizen naar een industrieterrein elders.
Tot 2006 heeft de familie Wiet Pijnappel met echtgenote Bertha Pijnappel Kaal en vier kinderen samen aan de Rijnstraat (Oude Rijnstraat) gewoond, waar toen ook het huis verkocht werd.

pannerdenSTILTE.
Plotseling werd het stil in de Rijnstraat ter hoogte van dat bewoonde deel in de (Oude Rijnstraat).
Wiet Pijnappel een harde werker, ook wel tijd voor een praatje met de voorbijganger was plots uit de Oude Rijnstraat weg. Het huisje stond onbewoond, en wie de koper was bleef voor velen een vraagteken. Het werd nog wat moeilijker als op 9 april 2007 midden in de nacht rond twee uur brandmelding werd gegeven voor de Rijnstraat 3. Later zal blijken dat dit het beroemde Botterhuuske is dat door deze uitslaande brand dan ook geheel uitbrandde.

pannerdenHelaas bleef er niets anders dan afgebrande muren dat het silhouet vormde op 9 april 2007 tijdens de brand om twee uur nachts gelegen aan de Rijnstraat (Oude Rijnstraat). Dit beeld heeft jaren lang de plaats van de brand laten zien. Dit werd nog erger omdat wildgroei hier de overhand kreeg. De eigenaar van deze ruïne kwam niet op de proppen.

Dit waren de restanten zoals zij jarenlang te zien waren binnen de gemeenschap.

pannerdenDit is het beeld (rechts) van zaterdagmorgen 20 april 2013.
Eindelijk word de Rijnstraat (Oude Rijnstraat) weer leefbaar. Het bedrijf Groenvoorziening Anton Reijmer bv uit Pannerden kocht de kavel, met de achterliggende gedachten hier mogelijk te bouwen. Zaterdag de 20e april startte de firma Reijmer met een grondige opruimactie, alvorens dit terrein weer aanzicht krijgt moet het eerst ontdaan worden van de hoge begroeiing die rondom deze bouwval in de verlaten zes jaar is ontstaan.

pannerdenPersoneel van Reijmer (links) hard aan het werk om de opslag en het hekwerk dat vast gegroeid is in allerhande begroeiing.

Foto's en tekst: Frans Willemsen

Joomla Social by OrdaSoft!

Aanmelden Buurt WhatsApp

bwa pannerden

Doe mee en meld u aan door op het bord te klikken!