In de Pen

Interview Hugo van den Bogaard

  • Hits: 4925

Hugo is op 30 september 1958 geboren in Pannerden. Zijn schoolcarrière begon bij de Sint Aloysiusschool in Pannerden, en de LEAO in Didam daarna de MAVO in Lobith.

Hugo komt uit een gezin van 8 kinderen. Daarvan is hij de oudste. Het was wel aanpakken thuis. Hugo heeft al jong leren koken. Zijn moeder had het druk in het gezin en stond ook altijd vroeg op om extra werk te kunnen doen voordat de kinderen wakker werden. Hugo werkte toen in ploegendienst en kookte vaak zijn eigen potje.

Werk en het gezinhugo vd bogaard

Hugo heeft van 1976 tot 1979 aan de grens gewerkt. In maart 1979 volgde de militaire dienst. Hij kwam op in Assen, vertrok in september naar Libanon en kwam in maart 1980 weer terug. Na zijn diensttijd ging hij terug naar zijn werkgever aan de grens. Op 1 januari 1993 ging het Schengenakkoord van kracht en volgde massaal ontslag voor alle douane-expediteurs. Hugo en zijn vrouw Lydia hebben toen de keus gemaakt voor een niet alledaags, maar wel modern huishouden. Hugo werd huisman (niet echt de enigste want Geert Reijmer was zijn collega).

Op dat moment was Marlies 1 jaar. Het begin was moeilijk, het was winter en je kwam niet zoveel buiten. In 1993 werd Willem geboren en daarna volgde Christiaan in 1995.

Hugo draaide zijn handen niet om voor de zorg van de kinderen. Het was voor de omgeving wel even vreemd kijken als hij met de kinderwagen het consultatiebureau binnen kwam rijden. Een vader tussen alle moeders is wel even wennen. Hij heeft vanaf de eerste dag van zijn huisman zijn een dagboek bijgehouden. Dagelijks schreef hij daar zijn belevingen van de dag in. Dit heeft hij 10 jaar consequent volgehouden. Hij kijkt terug op een geweldige tijd als huisman. Ik heb veel foto's gemaakt van de kinderen en ik heb ze ook zien ontdekken en ontwikkelen. Dit was me niet gelukt als ik geen huisman was geworden. Veel mensen hebben zich afgevraagd hoe ik het allemaal deed en hoe ik het vol kon houden om deze uitdaging aan te gaan. Ook collega's van de brandweer hadden respect voor het huismanschap.

Hobby's

Hugo verveelt zich nooit. "We hebben een grote tuin en een vijver met een (te) hoge afrastering. Daar heb ik alleen al mijn handen aan vol. Daarnaast ben ik ontzettend geïnteresseerd in geschiedenis. In 1995 is het boek ' Oorlog over het Gelders Eiland' van dr. Ben Janssen uitgekomen. Met meerdere personen heb ik daar met veel plezier aan gewerkt. In die tijd was ik secretaris van de Heemkundekring Rijnwaarden. Daarna volgden nog de boeken 'In naam der wet' en 'Claudius Civillis deur Eeuwen en deur Jaoren' ook van dr. Ben Janssen" vertelt Hugo.

Een andere hobby van Hugo is de brandweer. Dit jaar is Hugo 30 jaar in dienst. "Destijds was je echt een vrijwilliger nu een professionele hulpverlener met minimaal een avond in de week oefenen. Vele taken zijn er door de jaren heen bijgekomen. Zoals F.R.B. First Responder Brandweer (reanimatie bij hartfalen). Veel veranderingen en ontwikkelingen in techniek, kleding materialen. Het blijft leuk" aldus Hugo.

Andere hobby's zijn verder nog koorlid van 'Just for Fun', familie- en streekgeschiedenis napluizen. Je kunt veel van Hugo vinden op zijn eigen website: www.hugovandenbogaard.nl

Wat wil je Pannerden nog meegeven?

Het Dijkmagazijn in Aerdt is geheel opgeknapt en de Heemkundekring is daar nu gevestigd. Ga daar eens kijken op dinsdagavond. Parkeren is moeilijk dus met de fiets gaat het beste.

Voor informatie kijk even op http://www.heemkundekringrijnwaarden.nl/

Aan wie geef je dit interview door?

Jan en Gradie van Onna

Joomla Social by OrdaSoft!

Aanmelden Buurt WhatsApp

bwa pannerden

Doe mee en meld u aan door op het bord te klikken!