En dan dit!

Voorrang

  • Hits: 4239

Vandaag heb ik geluk gehad. Met de fiets door de vrieskoude heen op weg naar huis toe.Op een dijk gaf ik aan dat ik voornemens was om links af te slaan, maar de naderende auto’s negeerden mijn signaal en het gegeven dat ik van rechts kwam. Alles is gelukkig goed afgelopen en het enigste wat ik heb opgelopen is een verhoogde bloeddruk. Ooit heb ik iemand horen zeggen “voorrang neem je niet maar die krijg je”. Een uitdrukking die klopt als een bus. Maar om dan in verkeerstermen te blijven, deze uitdrukking moet natuurlijk wel tweerichtingsverkeer zijn. Daar was bij het bewuste moment geen sprake van.

Eigenlijk moet het toch niet zo moeilijk zijn wat de regels betreft. Ok, ok, ik weet dat het er veel zijn, maar een aantal regels die je dagelijks moet toepassen zijn op een gegeven moment toch routine? Vergissen kan altijd en daarom moet eenieder ook anticiperen.  Maar ik kan het  maar niet begrijpen als mensen blijven aangeven dat  bij een bepaald punt of situatie nooit duidelijk is wie nu voorrang heeft. Een mooi voorbeeld is de kruising van de Hoogeweg naar de Doornenburgseweg en Wilgenstraat. Deze situatie bestaat al weer een aantal jaren. Daarvan kun je nu niet meer zeggen dat het niet altijd duidelijk is. Als dit na zoveel jaren nog steeds niet duidelijk is dan vraag ik mijzelf af wat men in al die jaren gedaan heeft, of juist niet gedaan heeft, om het wel duidelijk te krijgen. Of erger nog, hoe men dit kruispunt met auto en al oversteekt.

Soms worden er maatregelen genomen om het veiliger te maken. Een voorbeeld hiervan, of beter gezegd, drie voorbeelden hiervan zijn aangebracht op de Hooge weg. Dit zijn de zogenaamde wegversmallingen waar maar een auto per keer doorheen kan. Bizarre taferelen zijn hier dagelijks te zien. Verkeersborden geven aan beide zijdes aan wie voorrang heeft en wie niet. Zij worden helaas niet altijd waargenomen en dan lijkt het meer een spel te worden van de sterkste, de brutaalste, de snelste of die van het grootste voertuig! Dit gaat uiteindelijk helemaal nergens meer over maar kan verschrikkelijke gevolgen hebben. Staat men daar wel eens bij stil op het moment als men het gaspedaal onderin drukt, wetende dat men geen voorrang heeft?
Gelukkig is nog steeds zo dat er weinig tot geen verkeersongevallen in Pannerden plaatsvinden.
Laten wij dit vooral zo houden en voorrang geven aan ons gezond verstand.

Joomla Social by OrdaSoft!

Aanmelden Buurt WhatsApp

bwa pannerden

Doe mee en meld u aan door op het bord te klikken!