Carnaval terugblik: Prinses Wendy de 1e

prinses wendy de 1e

Het eerste artikel over de rijke historie van carnavalsvereniging 't Land van waoter en Wiend.

Prinses Wendy de 1e.

“Onder begeleiding wordt ik naar de achterkant van het podium geloodst. Voor niemand herkenbaar, want door middel van een laken wordt ik gemaskeerd. De zenuwen gieren door mijn keel terwijl de voice-over vertelt over een zonsverduistering. Deze zonsverduistering wordt recht voor mij uitgebeeld door middel van een grote papieren cirkel. Een sterke theaterspot, gericht op deze cirkel, zorgt voor de benodigde schaduweffecten. Van alles spookt door mijn hoofd terwijl het verhaal richting onthulling gaat. Mijn begeleider achter het podium fluistert dat ik het laken van mij af kan gooien en in de lichtbundel moet stappen. Mijn silhouet is nu zichtbaar op de papieren zon. Langzaam spreidt ik mijn armen. Het moment is daar, de voice-over gaat richting onthulling en mijn begeleider geeft het verlossende sein. Ik neem diep adem en stap daarna dwars door de papieren zon heen… Prinses Wendy de eerste is een feit!”.

Terugblik

Als ik er op terugkijk is het een hele bijzondere ervaring geweest. We hebben het dan over november 1999. Wiet en ik zaten midden in een verbouwing en terwijl het stof nog naar beneden dwarrelde kwamen Hetty en André onverwachts op bezoek. Het werd al snel duidelijk wat de daadwerkelijke reden was van hun bezoek. Ze kwamen met de vraag aan Wiet of hij voor het komende jaar Prins Carnaval wilde worden in het land van Waoter & Wiend. Het antwoord van Wiet was ook duidelijk, nee dus. Zij lieten zich echter niet uit het veld slaan en richtte zich tot mij. “En jij dan Wendy, zou jij niet Prinses Carnaval willen worden? Aangezien jij graag carnaval viert en daarbij wordt je ook nog eens de eerste Prinses in Pannerden. En dat dan ook nog eens in het millenniumjaar!”. Dat overviel mij, en daar had ik even tien minuten bezinktijd voor nodig. “Ja, ik ga ervoor”, was mijn antwoord. En dat leverde in ieder geval een slechte nachtrust op. “Wat heb ik nu gedaan, en wat zullen anderen ervan zeggen”, spookte continu door mijn hoofd heen.

Jurk

Maar beloofd is beloofd en ik vond het prettig dat ik hiermee het kersverse bestuur kon ondersteunen. Zij hadden kort daarvoor alles overgenomen van het oude bestuur. Een doorstart zullen we maar zeggen waar nogal wat uitdagingen aangegaan moesten worden. Zo was er bijvoorbeeld niet eens voldoende geld voor een jurk. Maar waar de één goed is met raad en daad, daar ben ik goed met naald en draad! En heb de jurk dus zelf gemaakt.

Het financiële probleem is later gelukkig getackeld door een lokale sponsor zodat eenieder in het nieuw gestoken kon worden.

Adjudant

Hoe de keuze van Adjudant is gemaakt? Arno & André hebben als OKO-nezen gekeken naar het programma van de pronkzitting en wie welke rol had in welk stuk. Daaruit bleek dat het voor Arno het beste uitkwam om Adjudant te worden. Niet meer, en niet minder. Helaas voor hem kreeg hij als Adjudant een jasje met te korte mouwen. Het was even niet anders, maar dat weerhield hem niet om zijn rol met verve te vervullen.

Wist je trouwens dat ik op de vrijdag van de pronkzitting nog gewoon heb moeten werken tot 20.00 uur? Koopavond in Pannerden en dat was destijds bij Kopak Wijnschenk.

Al fietsend naar huis zag ik de mensen naar de tent lopen. Ze zouden eens moeten weten…

Miranda Loef kwam aan huis om mij te helpen met aankleden waarbij wij toch maar even geproost hebben met behulp van een fles Zure Jan. Voor de zenuwen zullen we maar zeggen, en deze werden op de zaterdag alleen maar erger. Nu zaten er ook nog eens familie en vrienden in de zaal. Na mijn onthulling hoorde ik (prins) Michiel Aarntzen mij luid toeroepen vanuit de zaal hoe gaaf hij het wel niet vond.

En dan begint het…

Een prinsenraad om je heen vanuit vrienden en Badmutsen ploeg. Zij waren niet alleen betrokken als prinsenraad, maar bouwden tevens mee aan de prinsenwagen voor de optocht. Ook werd er een Badmutsen Carnavalswagen gebouwd zodat een ieder mee kon doen inclusief de kinderen. Wat een enthousiasme en support leverden zij allen. Dit alles in het teken van mijn leus “Met volle krach vuruut”. Vanuit de carnavalswagen beleef je natuurlijk de optocht op een bijzondere manier, en vooral mijn trotse ouders en zus die langs de route stonden. Dit had ik voor geen goud willen missen.

En zo konden wij vol vertrouwen het carnavalsfeest beginnen. Gedenkwaardig was de carnavals vrijdagavond: De aftrap in de Duim waar de Prinsenraad werd geïnstalleerd. Daarna, op veler verzoek, naar de Tafeltennis in de (voormalige) Sporthal, om uiteindelijk bij Piet te belanden voor een after party. Geen details alhier beste lezers, dit vanwege de privacy wetgeving! Gelukkig hebben we de beelden nog…

Tot slot

Ik ga u niet vermoeien om per dag alle details te geven. Het oplezen hiervan is lang niet zo boeiend als het daadwerkelijke beleven. Daarom wil ik in ieder geval meegeven als afsluiting dat ik als vrouw in een echte mannenwereld belandde, maar deze tijd voor geen goud had willen missen. Ik stond mijn mannetje al eerder als matroos op de binnenvaart, wat alleen maar ten goede kwam om het hoofd te kunnen bieden aan al het leuks en moois van het Paanderse Carnaval.

Prinses Wendy de 1e

logo carnavalsvereniging 't land van waoter en wiend pannerden

Aanmelden Buurt WhatsApp

bwa pannerden

Doe mee en meld u aan door op het bord te klikken!

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.