Toen en nu: Gemaal bij de Rijn

Gemaal bij de Rijn (jaartal onbekend):

Vanaf de dam (met de Rijn in de rug) is deze foto genomen. jaartal onbekend. Het gemaal heeft, zoals wellicht te zien is, hier al geen functie meer. In het gemaal zelf was de pompinstallatie te zien. De graaf die naar het gemaal liep kwam bij de dam uit waar een afsluitklep was gesitueerd. Hier kon feitelijk Rijnwater binnensdijks geloosd worden.

Update maart 2012:

Het gemaal was gelegen op "De Mussenbaerg" aan het einde van de "Dam van Reyers" of "De Nieuwe Dijk". Of het na de 2e W.O. nog gefunctioneerd heeft weet ik niet zeker, maar toen de steenfabriek in de jaren 60 "De Strangse Wei/Mulderswei" gingen ontkleien is de electriciteitskabel kapot getrokken en nooit meer hersteld. Met dank aan "Hotel de Pijp". Het water werd uit de Lobberden in "de Kie:k Ien De Pot"/boezem gepompt en als de stand op de Rijn dan lager was stroomde het water door een klepsluis richting Rijn. Stropers staken daar wel eens een paal of balk tussen zodat de paling de kans kreeg richting Lobberden te zwemmen. Daar waren de boeren uiteraard minder blij mee.

Update januari 2012:

Van Mari Wezendonk hebben wij een tweetal bijzondere zwart wit foto's ontvangen van het gemaal.

Gemaal aan de Rijn anno 2011:

Het is bijna een puzzel geworden. Maar kortweg gezegd: het gemaal is er niet meer. Tevens is de verloop van zowel de kleine binnendijkse dam als ook de graaf verlegd. Precies in het midden van deze foto is nog een stukje beton waarneembaar. Hier heeft destijds het gemaal gestaan.

Foto's: Piet Benning.

Aanmelden Buurt WhatsApp

bwa pannerden

Doe mee en meld u aan door op het bord te klikken!

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.