Cafetaria Janssen Toen en Nu - Deel II

pannerden

(Foto 1:Burgemeester Ad Havermans van de Gemeente Pannerden Ans Janssen – Dochter van Wim Janssen en Fien van Deelen)

In het nieuwe Cafetaria werd een 2e hands frietfornuis geïnstalleerd. Tevens werd er een 2e hands friet-wagen (Alverna) aangeschaft voor de verkoop op diverse kermissen en evenementen in de regio.

 pannerden frietkarpannerden frietkar

pannerden frietwagen

(Foto 2, 3 en 4: Diverse Frietwagens)

Het cafetaria-assortiment werd in de loop der jaren behoorlijk uitgebreid met frikadellen, kroketten, hamburgers, slaatjes, bami- en nasi-ballen, knak- en braadworsten, schnitzels, karbonades, bitterballen, satés, ½ hanen en diverse frisdranken.

jukebox

(Foto 5: Seeburg Jukebox)

Voor het wachten op de cafetaria-bestelling en het maken van een gezellige sfeer konden Nederlans-, Duits-, Engels- en Frans-talige single-vinyl-plaatjes van wereldberoemde artiesten en populaire muziek-bands worden gedraaid vanuit de Juxe-Box. Het draaien van 1 plaatje kostte fl. 0,10 (dubbeltje). Voor fl. 0,25 (kwartje) konden 3 plaatjes worden gedraaid.

 pannerden

(Foto 6: Postkantoor Arnhem)

In 1969 gaf Jan Janssen aan zijn jongste broer Bertus te kennen dat hij toch graag een volledige werkweek zou willen blijven werken op het Post-Kantoor in Arnhem. Het bedrijfsaandeel van Jan werd door Bertus overgenomen voor fl. 7.000,--

pannerden bertuspannerden ria

(Foto 7 en 8: Bertus Janssen en Ria Rutjes)

Cafetaria Janssen werd vanaf 1969 volledig gerund door Bertus Janssen en zijn uit Doornenburg afkomstige vrouw (trouwdatum: 17 juni 1966) Ria Rutjes (Doornenburg, 19 maart 1944). Haar vader Thé Rutjes (26-02-1915) is geboren in een woning aan de Deukerdijk te Pannerden, waar hij in zijn jonge jaren heeft gewoond. Deze woning is in de eerste helft van vorige eeuw gesloopt en niet meer herbouwd. Naast de werkzaamheden voor het Cafetaria werd Bertus in de jaren zeventig van de vorige eeuw in de ochtend- en avond-uren ingehuurd door Melkfabriek Camiz uit Arnhem, voor het vanaf de Rijndijk brengen van lege melk-tuiten en het ophalen van de volle melk-tuiten op
de boerderijen op de Geitenwaard (Van den Brink en Gerrit Roelofs) en de Kijfwaard (Théke Roelofs).

pannerden vw

(Foto 9: VW pick-up)

De lege en volle melk-tuiten werden door Bertus vervoerd met een eigen VW-Pick-Up, die jaarlijks kon worden vernieuwd. De melk-tuiten werden verzameld geplaatst op de Rijndijk te Pannerden en gebracht en afgehaald door een namens Melkfabriek Camiz ingehuurde grote vrachtwagen.

In de zeventiger jaren was Cafetaria Janssen alle dagen geopend vanaf 11.45 uur tot 01.00 uur 's nachts. Bertus en Ria waren alleen vrij op de maandag-avonden vanaf 17.00 uur. Door de drukke werkzaamheden konden zij niet al te veel tijd besteden aan hun opgroeiende kinderen Berry (Pannerden, 19-12-1969) en Toby (Pannerden, 13-11-1971).

pannerden berrypannerden toby

(Foto 10 en 11: Berry & Toby)

Om als gezin meer met elkaar op te kunnen trekken werd in 1978 het huis van de Familie Heinst op "de pol" aan de Aerdtsestraat te Pannerden gekocht. Dit oude karakteristieke huis - dat deel uitmaakte van een dubbele woning - werd met veel zelfwerkzaamheid verbouwd tot een riante woning. Het bijbehorende grote weiland werd voor het houden van een groot aantal diersoorten ingericht als een zogenaamde mini-boerderij.

pannerden

(Foto 12: Woonhuis "De Pol" aan de Aerdtsestraat)

In de periode 1981/1991 werd het Cafetaria verhuurd aan Geert Bouman uit Westervoort. Deze algehele verhuur gaf Ria de gelegenheid als moeder, huisvrouw en dierenverzorgster thuis te blijven in het geliefde woonhuis op "De Pol".

railVoor Bertus werd als vader werkgelegenheid aangeboden door de Firma Railbouw Leerdam. Door dit bedrijf werden werkzaamheden verricht voor de aanleg en onderhoud van het railnetwerk in Nederland. Daar heeft Bertus óók kennisgemaakt met de zogenaamde "dwarsliggers". Deze behoorlijk zware hardhouten balken werden op korte afstand van elkaar "dwars gelegd" onder de stalen rails. Naast het dagelijks met zijn Mercedes - bij dag en bij nacht - vervoeren van zijn collega's na een werkplek, werd Bertus vrij snel bevorderd tot "veiligheidsman". Daarvoor kreeg hij de beschikking over een speciale "toeter". Zodra er treinen naderden tot de plaats waar collega's werkzaam waren, werd door Bertus "oerend hard" op de toeter geblazen. De collega's dienden zich dan direct te verwijderen vanuit de nabijheid van de treinrails.

 pannerden

(Foto 13: Bertus Janssen & Ria Janssen-Rutjes)

In 1991 werden door Bertus & Ria als Vennootschap onder Firma (VOF) de werkzaamheden in Cafetaria Janssen weer hervat. Het cafetaria-gedeelte werd gemoderniseerd en de voormalige woonkamer op de begane grond werd omgebouwd tot Mini-Resto. Aan de achterzijde van het cafetaria werd een Vis-Salon bijgebouwd. Het geheel werd
gecompleteerd met een hygiënische handwasgelegenheid en toilet-voorziening.

berry2toby2

(Foto 14 & 15: Berry & Toby)

Vanaf 1991 tot 2005 werden Bertus & Ria bijgestaan door hun inmiddels opgegroeide en "volwassen" zonen Berry & Toby. Deze zonen hebben de exploitatie van VOF Cafetaria Janssen in 2005 van hun ouders overgenomen. Daarbij werden zij nog jarenlang door hun moeder Ria - met een niet-aflatende inzet - dagelijks ondersteund. In de zogenaamde "piek-uren" worden Berry & Toby bijgestaan door diverse hardwerkende medewerkers/sters.

pannerden cafetaria

(Foto 16: De huidige Cafetaria van de familie Janssen)

Pannerden.info dankt allen die bijgedragen hebben aan dit verhaal.

Aanmelden Buurt WhatsApp

bwa pannerden

Doe mee en meld u aan door op het bord te klikken!

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.