4 ballen toernooi met 16 finalisten

Op donderdag 30 december werd de finale gespeeld van het 4 ballen toernooi te Pannerden. De finale werd gespeeld met 16 deelnemers. Dit maakte mij nieuwsgierig aangezien ik wel benieuwd was hoe men met 16 deelnemers in een finale komt. Maar ook naar de geschiedenis van het 4 ballen toernooi. Dus bewapend met een schrijfblok en een BIC pen ben ik naar Piet Groenen getogen om hem het vuur aan de schenen te leggen.

Beetje overdreven natuurlijk, maar ik was wel van plan om veel informatie te verkrijgen over het hoe en het wat van het beroemde 4 ballen toernooi.

Terwijl wij genieten van een lekker bakje koffie steekt Piet van wal en begint over het ontstaan van het toernooi.

Dit zal ongeveer 15 jaar geleden zijn en bedacht vanuit de biljartvereniging. Het was tijdens een jaar waarin men als vereniging te weinig leden had. Daarom werd besloten om niet met de competitie mee te doen maar zich meer te richten op onderlinge wedstrijden waarbij men 10 over rood, 3 banden en het zogenaamde 100en (honderden) speelde. Het spel 100en is het uiteindelijke 4 ballen spel geworden. Dit spel bestond dus al maar de regels waren niet helemaal bekend bij de leden. Daarom werden er zelf regels bedacht en het 4 ballenspel was geboren.

Dit bracht tevens Piet Groenen en Toon Vreman op het idee om er een 4 ballen toernooi van te maken. Doelstelling in deze was en is nog steeds: puur voor de lol!

In de afgelopen jaren hebben al veel mensen meegedaan aan het toernooi. Deze worden dan weer aangeschreven door het comité waarin zij kunnen lezen dat zij weer mee doen aan het toernooi! Het is dus geen uitnodiging die men ontvangt maar een bevestiging van deelname. Indien men niet kan moet men zich afmelden.

De finale
Door de toegenomen belangstelling hebben er de afgelopen keer een 140 tal deelnemers meegedaan aan het toernooi verdeeld in 16 groepen.
Deze groepen zijn eigenlijk vriendengroepen, kermisploegen, buurtgroepen en ga zo maar door. Denk hierbij aan Heren 1 volleybal, De Knappe kupkes, De Lieverdjes, maar ook families en zelfs bij elkaar geharkte groepen. Waar het op neer komt is dat er per speelavond één groep aan de beurt is. Een groep speelt dus een onderlinge strijd op deze avond waarna er uiteindelijk één winnaar uit deze groep naar voren komt. Deze winnaar zal dan, samen met de winnaars van de overige avonden, de finale ingaan.
De spelregels:
Het 4 ballen spel wordt gespeeld met… 4 ballen. Een gele bal, twee rode ballen en een witte bal.
De gele bal is de zogenaamde speelbal. Door het raken van de overige ballen met de speelbal kan men punten scoren.

De punten die men kan halen zijn:
Met de speelbal de witte bal raken en een rode bal raken:          2 punten
Met de speelbal de twee rode ballen raken:                              4 punten
Met de speelbal de witte bal raken en twee rode ballen raken:    20 punten
Piet bepaald voor aanvang per speler hoeveel punten deze als totaal moet halen. Deze punten gelden dan voor het gehele toernooi en moeten dus per wedstrijd behaald worden. Piet stelt deze punten per speler vast door zijn jarenlange ervaring en fingerspitzengefühl. Echter voor de echte amateur biljarters geld dat zij 3 maal het gemiddelde van Libre moeten behalen.
Tevens geld voor iedere speler dat men precies moet eindigen op zijn vastgestelde punten. Gaat men tijdens zijn beurt over deze punten heen dan vervallen de punten die men in die beurt behaald heeft en valt weer terug op de score van voor de beurt.

In de afgelopen finale kreeg elke speler twee speelbeurten. Spelers met twee gewonnen speelbeurten gingen uiteindelijk door naar de eindslag. Dit resulteerde in vijf overblijvers die als groep de laatste strijd moesten leveren. Onder veel belangstelling en met professionele begeleiding van scheidsrechter Toby kwamen uiteindelijk de volgende winnaars uit de bus:
1e plaats Rob Groenen
2e plaats Melle Leenders
3e plaats Fred Tiemissen
4e plaats Tim Hendriks
5e plaats Theed Meurs

De winnaar

Met deze informatie sloot ik het interview met Piet af en kan niet wachten op het volgend toernooi. Geen wonder dat er rond november al binnen vele groepen het begint te gonzen over het 4 ballentoernooi. Het is een groeiend fenomeen die aan populariteit begint toe te nemen.
Een speurtocht op Google naar 4 ballen toernooi levert momenteel nog niet veel op. Dit gaat veranderen en wellicht dat over een jaar niemand meer om dit Pannerdens fenomeen heen kan na een zoektocht op internet.

Aanmelden Buurt WhatsApp

bwa pannerden

Doe mee en meld u aan door op het bord te klikken!

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.