De hobby van: Willy Hubbers

Op een troosteloze en regenachtige zondagmorgen, de koudegolf is voorbij en de dooi slaat toe, pak ik pen, papier en mijn fototoestel en begeef me Kreidler (04)naar mijn afspraak voor deze dag. Het is zó triest weer dat ik besluit om de auto te pakken in plaats van de benenwagen te nemen.

Mijn sombere gevoel maakt al snel plaats voor een goed humeur als ik aan tafel schuif bij mijn gastheer en geniet van een heerlijke bak koffie. Vandaag ben ik op bezoek bij Willy Hubbers.

Willy is geboren en getogen in Pannerden, vader van Wendy en Jan-Willem en opa van Daan, Thijs en Mees.

Na een gezellig praatje over het slechte weer en de ruime achtertuin, komen we bij de twee grote passies van Willy (naast zijn vrouw Willy uiteraard) namelijk Harmonie Wilhelmina in Pannerden en de uiteindelijke reden van mijn komst: de Kreidler (Florett).

Willy was 50 jaar lid van harmonie Wilhelmina en thans erelid. Alhoewel hij niet meer actief is als trompettist, blaast hij zo af en toe nog steeds zijn partijtje mee. Zelfs voor drie jaar geleden nog toen hij zijn been had gebroken na een fatale aanrijding (zie verder in dit artikel). En misschien kenmerkt deze eigenschap Willy ook wel in zijn hobby ten aanzien van zijn Kreidlers namelijke een grote mate van bevlogenheid en passie voor datgene waar hij mee bezig is. Want al pratende over zijn Kreidlers neemt zijn woordenvloed toe en staak ik elke poging om nog woorden op papier vast te leggen. Goed luisteren en opslaan in mijn geheugen is de enigste mogelijkheid want Willy raakt in vuur en vlam en gaat maar door met zijn verhaal.

 

In 2001 tijdens het motortreffen van het Zomerfeest gebeurde het. Vanuit zijn ooghoek zag Willy twee Kreidlers met een ei-tank het grasveld oprijden en verrekte spontaan zijn nek. Vanaf dat moment was hij verkocht en kocht hij al snel zijn eerste Kreidler met ei-tank. Deze bromfiets was al helemaal kant en klaar en daarom hoefde door Willy niet veel meer aan de bromfiets gedaan te worden. In de loop der jaren kocht hij nog een viertal Kreidlers maar dit waren allemaal “wrakken” zoals hij het zelf benoemd. Uren en uren aan schuren, plamuren,polijsten en sleutelen heeft hij er al aan besteed en dat heeft tot een prachtig resultaat geleid zoals ik later zelf mag aanschouwen in zijn garage.
Hij heeft veel hulp bij het schuren en spuiten van autoschadeherstel bedrijf Jonkhans uit Herwen. Deze kent hij al jaren en onder hun toeziend oog kan hij daar werken aan zijn Kreidlers.
Van de vijf bromfietsen die in zijn garage staan zijn er inmiddels vier compleet opgeknapt. En de vijfde staat nog in de bokken maar vordert gestaag.
Kreidler (42)Kreidler (40)

(Willy links op een Kreidler in 1968 en rechts op een Kreidler in 2013)

 

Kreidler (07)Knutselen is mooi maar toeren is natuurlijk minsten zo mooi. Op de zondagen waar het weer dit toelaat stapt Willy met zijn schoonzoon Coen, die eveneens besmet is met het Kreidlervirus, op de bromfiets en toert dan vanuit Pannerden richting de Achterhoek om door de bossen in de omgeving van Hummelo en Keppel te genieten van de rit en de mooie omgeving. Soms rijden ze met een groep van 10 personen. Op één van deze dagen echter pakte een ritje ter hoogte van Kilder verkeerd uit. Een auto zag Willy en zijn Kreidler over het hoofd en verleende geen voorrang met als gevolg dat Willy in volle vaart tegen de auto reed.

Jaarlijks gaat Willy samen met schoonzoon Coen naar grote bromfietsbeurzen in Rosmalen, Utrecht, Barneveld en Hardenberg. Hij al weer jaren lid van de Angerense oldtimer club van waaruit ook regelmatig toertochten worden georganiseerd.

 

 

Met enige trots laat Willy een boek geschreven door Martin Koelemij zien. Het boek gaat over de geschiedenis van Kreidler in Nederland. Op bladzijde 122 staat een verhaal van Willy over smokkelroutes naar Duitsland zodat ze dikke carburateurs en cilinders konden kopen om zo de Kreidlers op te voeren. Ook wordt er uitvoerig verhaald over deKreidler recordmachine die in 1965 op de zoutvlakte van Bonneville een topsnelheid behaalde van maar liefst 224 kilometer per uur en bestuurd werd door Rudolf Kunz. Deze recordmachine maakte een tour door Nederland langs alle topdealers van Nederland. Firma Olthof was destijds één van deze topdealers waar zelfs zoveel Kreidlers werden verkocht dat er zowaar een wachttijd gold. Ook Willy was een regelmatige bezoeker bij de firma Olthof. In 1971 en 1973 werd één van Nederlands grootste coureurs wereldkampioen met Kreidler in de 50 cc klasse.
Kreidler (01)Kreidler (03)Kreidler (41)

Na afloop van ons gesprek neemt Willy me mee naar de garage. Er is nog net plaats voor de auto. De rest van de garage is gevuld met Kreidlers of onderdelen van Kreidlers. Aan de wanden hangen allerlei foto’s, krantenartikelen en schildjes van toertochten aan de wand en keer jevoor je gevoel terug naar de jaren zestig en zeventig.

Ik bedank Willy voor zijn gastvrijheid en dat hij de moeite heeft genomen om zijn hobby te delen met de inwoners van Pannerden.

 {besps}2_heden/hobby/hubbers{/besps}

 

Update november 2015:

kreidler

Deze foto ontvingen wij van Willy. Voor de echte Kreidler liefhebbers: Het betreft hier een zelfbouw mustang uit 1963.
 Voor de Kreidler liefhebbers een echt Nederlands geel plaatje en een wit achterspatbord type SL 68/72 deze is van 1972 .

 

Aanmelden Buurt WhatsApp

bwa pannerden

Doe mee en meld u aan door op het bord te klikken!

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.