Fruitbloesem

Pannerden de maand maart voor de fruittelers alle hens aan dek. Weinig rustige nachten tijdens zo’n aanslag van ongekende lage temperaturen in de ochtend voor de telers. De wintermaanden zijn immers voorbij, het snoeien is voor 90 % geklaard, er is zelfs al een enkele keer uitgereden met de spuitcabine om de fruitbomen in een gezonde conditie te houden. Plotseling na alle inspanningen van de fruitteler komt moeder natuur even om de hoek kijken, en trekt in de laatste dagen van maart aan de noodrem. De fruitteler wordt door het alarm in zijn slaap gestoord, immers het gaat vriezen zeker wel 4 tot 5 graden. De sproei installatie treedt in werking en moet bij de teler ruim 10 hectare besproeien om de bloemknoppen te beschermen.

Fruitbloesem 20200401 01

Door dit laagje ijs dat voor een bepaalde tijd de bloesemknop beschermd. Het werkt als volgt: op het moment dat water overgaat in ijs, komt er een beetje warmte vrij. Precies genoeg om de temperatuur onder het laagje ijs op nul graden te houden. Hopende dat het natuurlijk geen uren duurt, het vriest meestal in de tijd dat de zon op komt, eenmaal op is het rond tien uur de temperatuur weer goed.

Fruitbloesem 20200401 02

Fruitbloesem 20200401 03

Foto ’s en tekst Frans Willemsen.

Aanmelden Buurt WhatsApp

bwa pannerden

Doe mee en meld u aan door op het bord te klikken!

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.