Uniek boek over verdwenen buurtschap De Burgeu te Doornenburg

voorkant van het boek over Burgeu 

Op vrijdag 8 september wordt in Doornenburg een bijzonder boek gepresenteerd.
De Burgeu was een kleine buurtschap, die lag in de voormalige zuidhoek van de Roswaard, een polder aan de westkant van het Pannerdensch Kanaal. Tot aan het eind van de Tweede Wereldoorlog woonde hier een flink aantal mensen. Zij verdienden hun brood in de steenfabriek op de Roswaard, in de scheepvaart, in de handel of op een boerderij. De Burgeu lag hemelsbreed een kilometer van Doornenburg. Een buurtschap die aan het eind van de 2e Wereldoorlog verwoest werd door de Duitsers en een paar jaar daarna door een bochtverlegging in het Pannerdensch Kanaal definitief verdwenen is. De Burgeu was klein, levendig, bedrijvig en een beetje op zichzelf.
Het boek schetst beknopt de geschiedenis van de Burgeu als onderdeel van de Roswaard, vanaf de Middeleeuwen tot ongeveer 1950. Veel foto’s, kaarten, overzicht van de bewoners, verhalen en anekdotes van en over oud-bewoners. Het is samengesteld door een drietal leden van de Historische Kring Doornenburg en prachtig vormgegeven en uitgegeven door Richard van Driel (ABC Drukkerij Doornenburg).

Het boek is een eerbetoon aan de oud-bewoners, maar ook aan Jo Leenders en Jan Meuwsen die tot hun dood jarenlang er voor hebben gepleit dat de Burgeu een eigen plek kreeg in de Doornenburgse geschiedenis, naast de historische parels Kasteel Doornenburg en Fort Pannerden.

Van het boek, 108 blz., full-color, zijn 300 exemplaren beschikbaar voor de verkoop. Dankzij een groot aantal financiële bijdragen (zie onder) kon de kostprijs voor dit schitterende en unieke boek laag blijven (leden van Historische Kring Doornenburg gereduceerd tarief). Op 9 september is het boek te koop in het Ontmoetingscentrum, op 10 september in Kasteel Doornenburg en daarna via de Historische Kring.

Intekenformulieren verkrijgbaar via info@historischekringdoornenburg.nl, www.historischekringdoornenburg.nl, facebookpagina en bij enkele Doornenburgse winkeliers.

plattegrond oude kaart Doornenburg

Situatie in de periode tussen 1832 en 1878, Rob Melchers,
(Dorpsgeschiedenis van Doornenburg, 2000)

Aanmelden Buurt WhatsApp

bwa pannerden

Doe mee en meld u aan door op het bord te klikken!

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.