Hoogte(?)punten Hoog Waoter+update

straotbende2

Achterste rij Staand: Links Jan Willemsen, Mart van Elk, Harry IJsveld, Bets Idink, Jacqueline Kummeling, Jan Leenders, Bertus Reijmer, Ton van Lier en Jac Roos.

Voorste rij zittend: Links Jan van de Velden, Bert van Lier, Wim Grob en Mart Jansen.

Onderstaand een aantal memoires/hoogtepunten van Jan Willemsen over de straotband Hoogwaoter (van 1985-2000).

Met de trein naar Leeuwarden naar de Elfsteden tocht 1986 Vanaf Zevenaar, na Arnhem is de trein richting Zwolle al overvol. Sommige band-leden nestelen zich om beleefd plaats te maken leden. Op de terugweg, bij de overstap in Zwolle, lopen een paar honderd man die de trein naar Utrecht/Amsterdam moeten hebben, zingend en lallend achter Hoog Waoter aan naar het voor hen verkeerde perron richting Arnhem en zwaaien daar dan teleurgesteld de straotbend uit…. Het lied `de wolken wit enz. ….` en `het meisje met de vuurrode band` wordt foutloos uit het hoofd en zonder hapering door Wim Grob ten hore gebracht; het toegezongen wilvreemde meisje in opperste verbazing achterlatend…

Improviseren was een van de sterkste punten van de dirigent Mart van Elk, het onovertroffen boegbeeld van straotbend Hoog Waoter. Met zijn tot tamboermaitre-stok omgebouwde wephengel dirigeerde en corrigeerde hij een band van soms wel 15-16 man. En hij wist d.m.v. de uitschuiftechniek van de stok bandleden tot op vijf meter afstand weer in het gareel te krijgen. Dit alles leidde natuurlijk tot grote hilariteit bij het toegestroomde publiek. Het publiek dat Mart altijd stoicijns en onnavolgbaar bespeelde.

Ook tijdens de diverse keren dat Hoog Waoter te gast was in Raalte op de zgn. Oogstdagen, onderscheidde Hoog Waoter zich, tussen tot wel 20 andere straotbends, door naast muzikale klappers zoals: Gloria in excelcis, Samba Rio, Over and Out, óók nog als enige straotband vermakelijke meerstemmige liederen te zingen zoals Gloria in excelcis, Levewöske, Julia, d`n vuurrooje band, en… mien moe:der het gezeit!! Met Mart voorop trok men door de straten van Raalte en marcheerden we door de Hema of V en D en we trokken weldra de aandacht binnen en buiten door in onze smeuïge `hoogwaoter-outfit`in allerlei standen, stokstijf tussen de etalagepoppen te staan!!

Hilarisch was ook de keer dat Mart al onze polshorloges, zo`n 12 stuks verzamelde die om zijn armen deed met de mouw eroverheen. Nadat we met de band een rondje door een juwelierszaak gelopen hadden deed Mart zijn mouwen omhoog verlieten de zaak, en zwaaide Mart gedag naar de verbouwereerde juwelier: …en nog bedank wao!!

Ook de optredens waarbij alle bandleden liggend op de rug gewoon doorspeelden werkte op de lachspieren van de omstanders, maar ook een nummertje `vals spelen`van accordeonnist/trekkastspeler Harry was altijd van hoog niveau…. Soms waren de aangepaste instrumenten al voldoende om op de lachspieren te werken van het publiek. Zoals de sax gemaakt van PVC-buizen- met- kazoo welke Rozemiek bespeelde tijdens de Nijmeegse Vierdaagse. En de Japanse toeriste die door te blazen met geen mogelijkheid geluid uit het instrument kon krijgen.

Geweldig zijn ook de herinneringen aan het nummer: `Het hondje van de bakker`. Waar heel in de verte de luide tonen van een trompet klinken, en na elke strofe dit geluid iets dichterbij klinkt. Tot op het laatst de onbekende trompetspeler vanuit onverwachte hoek te voorschijn springt om luid te blazen! Zowel op Muldershof in Zevenaar als in Weiburg Duitsland was dit een absolute topper.

Met dank aan Frans Willemsen voor de foto en Jan Willemsen en Frans Smolders voor de informatie.

Update 24-02-2014: Foto's en info van Willy Hubbers.

hoog waoter01

Narrenzitting op de maandagmorgen tijdens carnaval 1988 in het Gemeentehuis te Lobith. Burgemeester Toon Maas neemt, met de bandleden van Hoog Waoter, de tekst door die hij die morgen wil voordragen en vraagt of de band hem met live muziek kan begeleiden. Waarop Mart van Elk antwoord: "We speule alles!".
Op de foto staan van links naar rechts: Wim Grob, Theo "Duske" Bouwman,Willy Hubbers, Johan Kamps, Mart van Elk, Burgemeester Maas en Bert van Lier.

hoog waoter02

Straotband Hoog Waoter aanwezig tijdens de officiele opening van het Tennishuisje. Op de foto staan: Bovenste rij van links naar rechts: Jan van de Velde, Wim Grob, Harry IJsveld, Willy Hubbers, Jac Roos, Johan Kamps. Dan de dames Bets Idenk, Jacqueline Kummeling en daarnaast Frans Smolders. Daarvoor zitten Jan Leenders en Mart Jansen en natuurlijk als hekkensluiter, Mart van Elk.

hoog waoter03

En als laatste deze mooi foto aan de kolk met de volgende leden: (Links achter met hoed) Tinus Bodde, Ton van Lier, André Bodde, Hans Cornelissen, voor Hans staat met hoge hoed Harry IJsveld, daarachter staat Frans Smolders, Willy Hubbers en Mart van Elk. De voorste rij van links naar rechts begint met Jan van de Velde, Wim Grob, Mart Jansen, Jacqueline Kummeling, Jan Willemsen en Bert van Lier.

 

Aanmelden Buurt WhatsApp

bwa pannerden

Doe mee en meld u aan door op het bord te klikken!

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.