Historie kunstgalerie De Pol

renate galerie de pol pannerdenAls amateurfotograaf keek ik met regelmaat over de heg bij buurvrouw Renate van der Hoeven-Reimann. En als tuinman verleende ik hand- en spandiensten wanneer de vaste tuinman, Piet Jonkhans, verhinderd was. Wat mij vooral boeide was de manier hoe Renate haar tuin op haar eigen manier indeelde voor de kunstschatten, die door diverse kunstenaars bij haar getoond kon worden. Vele bezoekers kwamen de kunst bezichtigen tijdens de openingsdagen.

De galerie zelf was gevestigd in een voormalige kleine boerderij, een historisch pand, waarvan de geschiedenis tot 1492 terug te volgen is. Het gebouw ligt op een terp, in de streektaal "een pol" genoemd, omgeven door een zelf ontworpen en ondertussen volgroeide tuin.
Galerie de Pol begon in 1984 met haar exposities en werd in 1987 officieel geopend. Eigenaar en galeriehoudster was Renate van der Hoeven-Reimann.

In de loop der jaren werden er bijna 140 tentoonstellingen van hedendaagse kunst met een duidelijke voorkeur voor het expressieve gepresenteerd, zowel van gerenommeerde en ervaren als ook beginnende professionele kunstenaars uit binnen- en buitenland.

In de zomer van 2009, na 25 jaar gehuisvest te zijn in Pannerden, stopte de galerie met haar expositiebeleid. Daarom ben ik van mening dat de historie uit onze omgeving gezien mag worden. Het heeft mij dan ook altijd geboeid tijdens het tuinieren om haar tentoonstellingen vast te leggen.

Tekst en foto's: Frans Willemsen.

 

{besps}4_verleden/geschiedenis/galerie{/besps}

 

Aanmelden Buurt WhatsApp

bwa pannerden

Doe mee en meld u aan door op het bord te klikken!

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.