Geschiedenis Martinuskerk deel 7

WATERSNOOD

Geheel Pannerden is onder water komen te staan.

Op deze foto is duidelijk te zien hoe hoog het water in de kerk heeft gestaan

Aan de noordzijde van de toren is een gedenksteen geplaatst met de namen van de gevallenen uit de tweede wereldoorlog. De kerk is tijdens deze oorlog niet gespaard gebleven, de oorspronkelijke glas in lood ramen zijn verloren gegaan en de torenspits is geheel verwoest. Bij de herbouw is een veel lagere dakopbouw aangebracht.

SPITS

Op deze foto uit 1930 is de kerk nog in volle pracht te zien met een hoge spits.

Op het eind van de tweede wereldoorlog  is de spits en een deel van de toren verwoest:

 

KLOKKEN

Tijdens de tweede wereldoorlog in 1943 werden de klokken door de duitsers geroofd. De oudste klok stamt uit 1805, Pastoor Adrianus Jansen zorgde dat deze Klok in de toren kwam. Deze had als inscriptie: "Ten dienste en op kosten der Gemeente Pannerden ben ik gegoten. Alexis Petit me fecit anno 1805.

Pastoor Wagenberg heeft ervoor gezorgd dat in 1875 de tweede klok werd geplaatst. Deze klok is gegoten door A. Rodenkirchen uit Deutz bij keulen.

Hieronder onder een foto van de huidige klok welke op 10 januari 1948 door de parochianen aan Pastoor Brugman werd aangeboden. Van de toegekende oorlogschadevergoeding werd een tweede klok aangeschaft.

Aanmelden Buurt WhatsApp

bwa pannerden

Doe mee en meld u aan door op het bord te klikken!

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.