Jongerensoos de Duim: Het begin.

40jaar

Intro: In 2014 bestaat Jongerensoos De Duim 40 jaar. Een geschikt moment om even terug te blikken naar de oprichting van deze bijzondere jongerensoos die bij velen menig herinnering naar boven zal halen. Tevens een mooie gelegenheid om de aandacht te vestigen op de huidige situatie waarin het bestuur, en dus ook de bezoekers, in verkeren. Huisvesting is een probleem aangezien deze niet meer voldoet. Ook de doelgroep is qua beleving in de loop der jaren verandert in de opvatting van uitgaan en samenzijn. Daarom heeft het bestuur een enquête gehouden om te meten wat de beleving en met name de levensvatbaarheid is qua toekomst voor Jongerensoos De Duim.

In de beginne...

pannerden de duimDe jongeren soos bestaat in 2014 veertig jaar, de meeste zullen zeggen veertig jaar das een heel eind maar hoe is het eindelijk begonnen.
De naam De Duim bestaat eindelijk 40 jaar. De oorsprong van de jongeren soos is iets ouder, het begin ligt in de bibliotheek. Omdat er toen voor de jeugd helemaal niets te doen was kwamen er een aantal jongens en meisjes naar de avondopenstelling van de bibliotheek omdat daar wat te beleven viel, niet veel, maar je ontmoeten er andere jongeren. Daar deze groep naar verloop van tijd steeds groter werd en de overlast in de bibliotheek de spuigaten uitliep werd er uitgeweken naar het voor portaal van de bibliotheek waar nu de pin automaat is ongeveer.

De overlast in de bibliotheek werd toen een stuk minder maar omdat het een zooitje ongeregeld was werd er door een aantal ouders een soort begeleidingsgroep gevormd door Mevr. Hendriks van de Deukerdijk, Mevr. Rutten uit de Groenestraat en zuster Bergsma. Deze mensen zorgde dat er wat te doen was en dat we er koffie, chocomel en fris konden krijgen. Uit de groep jongeren werd een soort bestuur gevormd die daar mee hielp, wie het precies waren weet ik niet meer een aantal kan ik mij nog herinneren, Marietje Hetterscheid, Wilma den Balvert, Hemmie Wezendonk, Piet Sloot, Marja van Ophuizen en ondergetekende.

Omdat de groep steeds groter werd, werd het steeds moeilijker om de groep bezig te houden. Toen kwam de Stichting Jeugdwerk de Liemers in beeld, deze mensen hadden ervaring met dit soort zaken.
pannerden deduimAl gauw werd er naar een andere ruimte gezocht, omdat het oude jeugdgebouw was verbouwd hadden we al snel daar onze stek gevonden. Het echte werk kon beginnen, maar wat doe je als je geen spullen hebt. Bert Mulder kwam met de oplossing de pick-up, platen en boxen konden we van Bert lenen. Bij Bert werd donderdag avond het spul op de fietsenkar geladen we gingen dan gelijk bij de Centra van Hent van Huet langs om kratten bier mee te nemen en het feest kon beginnen.

Al gauw werden er duiten verdient maar wie was er voor verantwoordelijk?. Dus er moest een bestuur komen, er moesten mensen komen die dit op zich namen, en er moest een naam voor dit zooitje ongeregeld komen. Maar ja een naam, er waren zoveel namen dat de beslissing moeilijk werd. Dus alle namen in een hoge hoed en er zou er een tevoorschijn komen. De naam De Duim ingezonden door Martina Driessen kwam tevoorschijn. Samen met Wim Borsje van de Stichting Jeugdwerk de Liemers werd er een bestuur gevormd met als voorzitter Theo Lieven, secretaris Nardie Roelofs, penningmeester Toon Wezendonk en de bestuursleden Theo Willemsen, Marcel van Moerkerk, Frank Roelofs en Geert Sommers. Omdat er ook statuten moesten zijn kwam de notaris er aan te pas, maar omdat we van toeten nog blazen wisten zette Wim Borsje alles op papier en regelde alles met de notaris. Met een afvaardiging van het bestuur en een fles cognac naar de notaris voor de afwikkeling van het geheel. De jongerensoos De Duim was geboren.

pannerden deduim pickupdeduim optreden1De donderdag avonden werden druk bezocht daardoor konden we na verloop van tijd eigen spullen aankopen. Een opsomming: 2 pick-ups, versterker, mengpaneel, boxen en later nog een mobiele draaitafel waar alles op kon staan. Hierdoor kreeg het al een beetje een soos indruk.
Het bier werd nog steeds bij Hent van de Centra meegebracht, de fietsenkar bleek al gauw te klein waardoor er meerdere malen op een avond gereden moest worden. Op een normale donderdagavond stonden er plots twee wetsdienaren op de stoep, of we even de drankvergunning wilden laten zien. Daar had Wim Borsje nou net niet aan gedacht, dus het slot er op. Maar niet getreurd, naar Bertus Cornelissen met de hele handel om daar dan maar de soosavond te houden, maar dat was ook niks, het jeugdgebouw bleef trekken.
Dus werd er een ontheffing aangevraagd om licht alcoholische drank te kunnen schenken. Deze ontheffing kregen we op voorwaarde dat er iedere donderdag avond een ouder iemand aanwezig zou zijn in de soos. Deze regel verwaterde al gauw in de loop van de maanden. Maar we mochten weer bier schenken.

Er moest ook regelmatig vergaderd worden over de gang van zaken. Wim Borsje was als het maar even kon hierbij altijd aanwezig. Met deze vergaderingen was Wim veel aan het woord en als je veel praat krijg je ook een droge keel, maar Wim smeerde dit voortreffelijk met als gevolg dat Wim aan het eind van de avond met ideeën op tafel kwam waar wij zo onze bedenkingen over hadden.

Het gesleep met de kratten vonden we maar niks het werden er steeds meer, tot de schutterij een nieuwe bar kreeg. Er bleef een buffetkoeling en een bierkoeler over en dat was wat voor ons. De bierkoeler was wel niet helemaal compleet maar met een leidingetje hier en een koppelingetje daar kregen we het toch voor elkaar dat we een tapbiertje konden schenken. Geen gesjouw met kratten meer. Omdat de leiding ook regelmatig schoon gemaakt moest worden werd de bierwacht hiervoor ingeschakeld om deze klus te klaren, wat de goede man ook probeerde het lukte niet om door de leiding te komen. Dus dan de leiding maar na kijken, tot dat hij de Gardena koppeling tegen kwam, deze was er tussen geplaats omdat de oorspronkelijk leiding net te kort was. Die heeft hij toen meegenomen om het aan zijn collega's te laten zien want dat had hij nog nooit mee gemaakt.

De donderdagavonden liepen goed. Er werden ook films vertoond, maar omdat we zelf geen 16 mm projector hadden werd deze gehuurd van de Stichting Jeugdwerk de Liemers inclusief operator Antoon Brood. Antoon ging aan het eind van de avond altijd bijzonder vrolijk en met een fles cognac naar huis. Hij kwam altijd graag naar de soos om films te draaien. Later zijn er nog een aantal bestuursleden op operatorcursus geweest. Na het behalen van het operator diploma mochten nu zelf met de apparatuur van de stichting werken. Later hebben we zelf een projector aangeschaft. Er kwamen ook regelmatig bands in de soos spelen zoals De Harlem Handfats, The Booze Brothers met Bert Mulder als manager, altijd goed voor een hoop spektakel.

Op de elpee die de The Booze Brothers had uitgebracht bedankte ze de mensen van de soos, de groenteboer voor het ophalen met de platte wagen van de geluidsinstallatie en natuurlijk Ma Mulder voor de gastvrijheid en de warme maaltijden. Later vond men het ook leuk om een soosblad (Uit de Duim gezogen) uit te brengen waar de leden hun zegje in konden doen en de soos hun verhaal in kwijt kon.

Er is in die begin jaren een hele hoop gebeurd, van toptijden en dieptepunten, te veel om het allemaal op te schrijven

Verhaal: Theo Lieven. Foto's: Theo Willemsen

{besps}4_verleden/geschiedenis/de_duim{/besps}

Aanmelden Buurt WhatsApp

bwa pannerden

Doe mee en meld u aan door op het bord te klikken!

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.