Informatieve series

Het rijke roomse leven deel 1

  • Hits: 4490

Zeker tot halverwege de jaren 60 van de vorige eeuw speelde de katholieke kerk in Pannerden een allesbepalende rol. Op zondag zat de kerk tijdens drie missen ( vroegmis, kindermis en hoogmis ) vol. In die periode na de 2e wereldoorlog had pastoor Brugman, bijgestaan door kapelaan Kalis en later kapelaan Berntsen, de gemeenschap aardig onder controle. In alle verenigingen hadden zij een vinger in de pap als geestelijk adviseur of als grote animator van de vereniging. Dat laatste gold zeker voor het Gilde.

Het Gilde

Voor de jeugd, voor jongens en meisjes natuurlijk apart, was er het Gilde. Elke groep werd in uniform gestoken bestaand uit groene broek, bruin overhemd met groene stropdas en zwarte pet met embleem JG (jongensgilde). Iedere groep had een aantal leid(st)ers. Eerst was het Gilde gehuisvest in de Rijnstraat in Sunny Home, de grote villa van Van Nispen, waarin na de oorlog dokter Vonk woonde en praktijk voerde. Eind jaren 50 werd het Pannerdens Kanaal verlegd en daarvoor werden 8 woningen gesloopt. Het gilde kreeg toen onderdak in de werkplaats van timmerman Gert de Beijer in de Haspelstraat. Wekelijks werden er binnen en buiten allerlei spelletje gedaan. Hoogtepunten waren het jaarlijkse kamp en de presentaties tijdens kerkelijke feesten.

Deze foto is genomen tijdens het 60jarig jubileum van pastoor Brugman in de schutterstent.

Zittend van l.n.r. ? , Gert Theunisse, Piet Joosten ?, Jan van Huet, ?, Geert Roelofs, 2e rij: Toon Berendsen, Harrie Drost, Eef Opgenoort, ? Bosch, Henk Schreven, Henk Wildenbeest, Bertus van Lier, Hemmie Janssen, Nico Schreven, Ton Hermsen, Job Groenen, 3e rij (voor mij herkenbaar) Huub van Mierlo, Frans van Haren, Eef Schreven,André Kok?, ? Stokman, Theo Sommers.

Verschillende leden ontbreken, maar die waren waarschijnlijk op dat moment "in dienst" als misdienaar.

Woning van Gijs Hendriks, fruithandel, transport en kolenboer.
Rechts op de achtergrond is de nieuwe brug al te zien.

Sunny Home ( of Slangendaal??) aan het verdwenen deel van de Rijnstraat.
Aan de linkerkant was een enorme kamer en suite beschikbaar voor het Gilde.

Geert Roelofs.

Paanderse Horoscoop: Waegschaol (24 september t/m 23 oktober)

weegschaal pannerden.infoPaanderse Horoscoop: Waegschaol (23 september t/m 23 oktober)

De Waegschaal liek wel gemaak veur de liefde! De Waegschaol is un charmante partner die ok nao jaore huwelijk nog attent kan zien. De Weegschaal slit af en toe un bietje deur, dit liek wel aongebore. Mhar de Waegschaol kan daornao wel snel ien balans komme en hilt absoluut niet van probleme op ut liefdesgebied en werkt keihard om disse te veurkomme. De bille, oge, ore, moond, lippe en huid zien de erogene zones van de Waegschaal, en das un hele moel vol! Daorbi-j blief tie evenwichtig, stelt zien prioriteiten en als ut mot dan gooit ie gewich ien de strijd. Bekende Paanderse waegschaole zien de flexibele Marcel Aarntzen, huusman Hugo vd boogaard, de Sik-Erik Sommers en cooperatieve Thera Leenders!

Aanmelden Buurt WhatsApp

bwa pannerden

Doe mee en meld u aan door op het bord te klikken!